Dönerci Açmak Maliyetler ve Şartlar

by Bayilik Lobisi

Bu coğrafyaya ait çok özel bir lezzet olan döner, ülkemizde tavuk ya da et şeklinde servis ediliyor. Bunun yanında kullanılan sos ve ekmeğin türüne göre katık döner, Antakya döneri,Expres döner gibi döner çeşitlerinden söz edilebilir. Nüfus açısından yoğun olan bölgelerde neredeyse her sokakta birden fazla dönerciyle karşılaşmak mümkün. Hem döner dükkanı açmanın maliyetinin düşük olması hem de dönerin ülkemizde sevilerek tüketilen bir ürün olması girişimcileri dönerci dükkanı açmaya teşvik ediyor. Daha düşük maliyetler için tercih genelde tavuk döner dükkanlarından yana. Et fiyatlarının bir hayli yüksek olması et dönerin fiyatına da yansımış durumda. Bu da çoğu kişiyi daha çok tavuk döner tüketmeye itiyor.

Dönerci dükkanı açmak için en az bir tecrübeli ustaya ihtiyaç vardır. Döneri hazırlamak, kesmek ve servis etmek tecrübe isteyen, teknik konulardır. Şayet bu konularda bilgi ve tecrübe sahibi değilseniz mutlaka deneyimli bir ustayla çalışmalısınız. Ortalama 1 sene sonra döner nasıl hazırlanır, nasıl kesilir, nasıl servis edilir gibi konularda ustalaşmaya başlayabilirsiniz. Öte yandan döner dükkanlarında lezzet ve servis kadar dekorasyon ve dışarıya gönderilen paketlerin hızı ve kalitesi de önem taşır.

Bilindik Dönerci Olmak İçin Ne Yapılmalı?
Dönerci dükkanı açmaya karar verdiğinizde önce belli başlı resmi işlemleri halletmeniz gerekecek. Dönerci açma ruhsatı edinebilmek için aşağıdaki belgeleri temin etmeniz gerekiyor.

Bu belgeler:

1 adet kimlik fotokopisi
1 adet ikametgah senedi
Tapu fotokopisi ya da kira sözleşmesinin bir kopyası
Yapı kullanım izni
Vergi levhasının bir adet fotokopisi
Sigorta ya da BAĞ-KUR belgesi
Esnaf Odası’ndan kayıt belgesi
Su aboneliği sayacının takılması
Yangın önlemi alındığını gösteren belge
İmza sirküleri
Sabıka kaydı

Döner Dükkanı Dekorasyonu
Dönerci dükkanının başarılı olmasında dekorasyonun çok önemli bir kriter olduğunu yukarıda belirtmiştik. Eğer sıfırdan, kendi adınıza bir dükkan açıyorsanız dekorasyon konusunda özgürsünüz. Eğer bir bayilik almışsanız dekorasyon konusuna pek müdahale etme şansınız bulunmuyor.

İnsanların yoldan geçerken size dükkanınıza girmesi için önce döner kokusunun davetkar olması gerekir.
örnek firmalar meru expres döner,bereket döner gibi

Bu yüzden:

Dikkat ettiyseniz birçok başarılı dönerci döneri özellikle dışarıdan görülebilecek şekilde asmaktadır.
Hem koku hem de estetik açıdan yoldan geçenlerin döneri direkt görmesi çok önemlidir.
Ahşap dekorasyonların son dönemde döner dükkanlarında çok şık durduğu söylenebilir. Dükkanın büyüklüğüne göre hem dışarıya hem de içeriye masa ve sandalyeler koymalısınız.

Dönerci dükkanlarında diğer lokantalarda olduğu gibi masalar büyük olmaz, görece daha ufak olur. Hatta bazı dönerciler doğrudan tabure koymayı uygun bulur, bu atmosferin daha salaş olmasını sağlar.
Menüde iskendere yer vermek istiyorsanız, iskenderin servis edildiği tabağın geniş olması sebebiyle daha büyük masalar tercih etmelisiniz. Özetle servis edeceğiniz dönerin türü ve hedeflediğiniz müşteri kitlesi iç dekorasyonu belirleyen unsurlar olacaktır.

Dönerci Açma Maliyeti
Dönerci açmaya karar verdiğinizde kendinize ait bir dükkanınız yoksa:

Önce iş planınıza ve hedeflerinize uygun bir dükkan bulmak zorundasınız. Cadde üzerinde ya da kalabalık alanlarda açacağınız bir dönerci dükkanının maliyeti doğal olarak yüksek olacaktır. Dükkan için ödeyeceğiniz kira, aylık sabit maliyetlerden ilkidir. Ortalama 3 ya da 4 personelinizin aylık maaşları da keza aynı şekilde sabit giderler arasındadır.

Özellikle dekorasyon için önemli bir bütçe ayırmanız gerekiyor. Ne kadar merkezi bir yerde olursa olsun iyi bir iç ve dış dekorasyona sahip olamayan dönerci dükkanı asla müşteri çekemez.
Öte yandan dükkanı açarken bazı resmi işlemleri tamamlamak için de birçok harcama yapmalısınız. En önemlisi ise dış servisler için alınması gereken iyi ve hızlı bir motor, masa, sandalye, döner tezgahı ve servis araç gereçleridir. Bunlar küçük masraflar gibi görünse de toplamda ciddi bir maliyet tablosu ortaya çıkar.

Reklam ve tanıtım için çok sayıda broşür, magnet vb. materyallerden bastırmalısınız. Bütün bunların maliyeti açacağınız dükkana ve beklentilerinize göre değişir.

Tavuk döner dükkanı açıp sadece ekmek arası döner satacaksanız 80-90 bin TL sermayeyle bile bir dükkan sahibi olabilirsiniz. Fakat belli bir markanın temsilcisi olacaksanız ya da büyük bir döner dükkanı açacaksanız o halde maliyetleriniz bir hayli artacaktır. İyi bir döner dükkanı için en azından 120-200 bin TL gibi bir tutarın gözden çıkarılması şarttır.

Bilindik Dönerci Olmak İçin Ne Yapılmalı?
Kendi dönerinizi günlük olarak kendiniz hazırlayacaksanız bir hayli emek emek harcamanız gerektiğini söylemeliyiz. Öte yandan ürün tedariği nasıl yapılır sorunuz için, ya bayilik hizmeti veren markalarla iletişim kurun ya da özel olarak günlük ürün tedariği yapan firmalarla anlaşın. Bugün piyasada binlerce dönerci dükkanından söz edebiliriz. Son yıllarda fark yaratmak adına döner konusunda ilginç, deneysel yönelimler söz konusu.

örnek olarak vermek gerekirse

Bazlama ekmeği içinde döner,
Cacık soslu ve patatesli döner,
Beyaz susamlı ekmek içine yapılan döner,
Acı soslu döner,
Katık döner,
İskender döner gibi farklı zevklere hitap eden döner çeşitlerinden bahsedilebilir.

Genelde döner dükkanlarında cironun ortalama %25’i kar olarak kabul edilir. Fark yaratan detaylar cironuzun çok daha yükselmesini sağlayacaktır. (Örneğin; dönerin yanında verdiğiniz ikramlar, içecekler, insanların ilgisini çekecek kampanyalar, ilk bir senede dükkana müşteri çekmek adına yapacağınız hamleler.) Çarşı içinde, üniversite ya da hastane çevresinde açabileceğiniz bir dönerci dükkanı görece daha fazla iş yapabilir. Çünkü döner ayak üstü hızlı bir şekilde tüketilebilen, atıştırmalık bir yemek olarak da görülür.

Bunların yanında:

Döner dükkanınızın reklamını sosyal medyada etkili bir şekilde yapmalısınız.
Servis konusunda kendinizi kısa mesafelerle sınırlamayın. Motorla uzak semtlere dahi sipariş götürmekten geri durmayın. Her sipariş reklam alanlarınızı genişletecektir.
Sipariş götürdüğünüz her apartmana birkaç adet broşür bırakın. Tabii marka bir dönerci dükkanı olmak için gerek dükkanınızın gerekse de personelinizin çok temiz olması gerekiyor.
Lezzet konusunda da fark yaratır ve daha önce denenmemiş sunumları menünüze dahil ederseniz, ilgi gören bir yer haline gelebilirsiniz. Çünkü döner konusunda genel anlamda bir vasatlıktan ve özensizlikten bahsedebiliriz. Bu algıyı kırabilirseniz, insanlar dükkanınızın önünde sıraya girmeye başlayacaktır.
Kısa vadede kalite, temizlik, uygun fiyat ve güler yüzlü personelle beraber kemik bir müşteri kitlesi oluşturmaya çalışın, gerisi kendiliğinden gelecektir.

Benzer İçerikler

Yorum Yaz

×

Merhaba!

Bayiliklerle ilgili bilgi almak için danışmanlarımızla iletişime geçebilir ya da bayiliklobisiofficial@gmail.com mail adresine mail atarak bilgi alabilirsiniz..

× WhatsApp Danışma Hattı