Girişimcide Fikir Çok Ama Para Yok

by Bayilik Lobisi

Melek yatırımcı Hasan Aslanoba,“Türkiye’de fikir çok ama para yok’” diyor. Ona göre, yatırımcı ve fon sayısının çoğalması, eski ekonomi kafasından sıyrılmak start up’ların sayısını artıracak.

Dünyada ciddi bir girişimcilik rüzgarı esiyor. Ülke ekonomilerinin en büyük umudu dijital girişimciler. Türkiye de benzer bir süreçten geçiyor. Teknolojiyle beraber yeniden şekillenen iş yapış tarzları start up’ların doğmasını sağladı. Start up kelimesi girişime yeni başlamış şirketler için kullanılıyor. Teknoloji girişimlerini ifade ediyor. Start up’ları tohumdan filize geçiren ise melek yatırımcılar ya da fonlar. Türkiye’nin girişimcilikte bol fikre ve az yatırımcıya sahip olduğu ortaya çıkıyor.

Eski ekonomi kafası
Ülkemizin en ünlü melek yatırımcısı olan Aslanoba Group’un Kurucusu HASAN Aslanoba da, bu konuda hemfikir. Ülkemizdeki girişimcilik iklimini ‘Türkiye’de fikir çok, para yok’ diyerek özetliyor. Aslanoba’ya göre, daha fazla girişimciye şans yaratılabilmesi için melek yatırımcı sayısının artması gerekiyor. Aslanoba, şu görüşleri dile getiriyor:
“Binlerce dolarlık tohum yatırımları ekilmeli. Ülkemizde yatırımcı tarafı çok eksik. Bir de diğer önemli sorun. Eski ekonomi kafasındakiler. Hala ürün bazlı düşünülüyor. Gençlerden hala mucitlik ve icat bekleniyor. Halbuki dünyaya bakınca ekonomik değerin teknolojiyi kullanan iş modellerinde olduğunu görüyoruz. Bunlar içinde en öne çıkan pazaryeri modelleri. Örneğin; benim de yatırımcı olduğum BiTaksi gibi. Hizmeti alan ve verenleri bir araya getiriyor. Bu nedenle ürün bazlı icat ve mucit kafasından çıkmamız gerekiyor.”
Son iki yılda girişimcilikte başarıyı belirleyen ise mobil. Zaten mobil bazlı dönüşüm sonrasında bütün dünyada bir yatırım alevlenmesi görülüyor. Hasan Aslanoba bu konuda da, “Mobil herkesi internet kullanıcısı yaptı. Ucuz Android telefonlarla herkes internet erişebiliyor. Bu nedenle artık mobil açıdan düşünmeyen kimse girişim yapmamalı. Mobil ana kanal haline geliyor” dedi. Aslanoba, girişimcilikte yeni trend olarak da ‘on demand’ yani talebe bağlı anında hizmet veren modelleri görüyor. Bu modellerde mobilden verilen talep anında ayağınıza geliyor.

‘İnternet zengini sayısı artmalı’
Aslanoba, Türkiye’den dünyaya mal olmuş bir start up çıkması için de yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor: “Dijital alanı bilen melek yatırımcı sayısının artması lazım. Dünyada olduğu gibi çok sayıda internetten zengin olmuş, teknoloji tarafını bilen insanların yatırımcı olması gerekiyor. Bu çok önemli etki yaratır. Bir de eski geleneksel şirketler Kurumsal Girişim Sermayesi Fonu yaratmalı. Türkiye’deki büyük şirket ve holdinglerin de böyle düşünmeye başlayacağını hissediyorum. Bu fonlar teknoloji girişimlerine yatırıma başlayınca işin rengi değişecek. Türkiye’de sermaye sorunu çözülürse küresel iddiası olan start up’lar çıkar. Bunun da olabileceğine inanıyorum.”

72 şirkete yatırım yaptı
Hasan Aslanoba, Türkiye’de öne çıkan ilk melek yatırımcı. Bugüne kadar 72 şirkete 68 milyon dolarlık yatırım yaptı. Bunun 62 milyon doları yurtiçine, 6 milyon dolarını da yurtdışına yaptı. Yatırımcı olduğu firmalar arasında BiTaks, Modanisa.com, Kapgel, ininal.com gibi firmalar var. Ancak o bundan sonra daha fazla yeni girişime yatırım yapma niyetinde değil. Aslanoba, “Bundan sonra var olan yatırımları daha büyütme isteğindeyim. Onları 100 milyon dolarlık firmalar haline getirmek istiyorum. Ayrıca kendi kurduğumu Tazedirekt.com ve Webnak.com’a odaklanmak istiyorum” dedi.

Taze gıda ve nakliye alanında büyüyecek
Yatırımcı Aslanoba, yaklaşık bir yıl önce kendi de girişime soyundu. Tazedirekt.com ve Webnak.com’u kurdu. Hasan Aslanoba, Tazedirekt.com’da aylık 8 bin kullanıcı ve 1.3 milyon TL ciroya ulaştıklarını belirterek, “Organik meyve, sebze, et, yumurta gibi gıda satışımız var. Ciddi talep gelmeye başladı. Yüzde 20 büyüme rakamlarını yakaladık. Kısa sürede 1 milyar TL’lik firma haline gelmek istiyoruz. Webnak.com ise, lojistik sektörü için sanal pazaryeri. Burada da hedefimiz 100 milyon dolarlık bir firma yaratmak” diye anlattı.

(Hanife Baş – Milliyet)

Benzer İçerikler

Yorum Yaz

×

Merhaba!

Bayiliklerle ilgili bilgi almak için danışmanlarımızla iletişime geçebilir ya da bayiliklobisiofficial@gmail.com mail adresine mail atarak bilgi alabilirsiniz..

× WhatsApp Danışma Hattı