Girişimcileri Başarısızlığa Sürükleyen 7 Önemli Karar

by Bayilik Lobisi

Başarısız olmak, doğru değerlendirildiği zaman sizi başarıya götüren bir yoldur. Bugün icatlarını kullandığımız kişiler, birçok başarısız deney sonrasında başarıyı elde etmiştir. Aynı zamanda bazı kişilere göre başarısız girişimci, tecrübeli girişimci demektir. Elbette yaptığı yanlışların bilincinde olan ve hatalarını görerek tekrar etmediği sürece tecrübe kazanmış olacaktır.

Hayata geçirilmeyi bekleyen bir projede, alınan yanlış bir karar, başarısız sonuçlar elde etmenize neden olabilir. İşinizi uzatabilecek bir hata yapabileceğiniz gibi her şeyi baştan inşa etmeniz de gerekebilir. Önemli olan ise hatalarınızı görmek ve tekrarlamamaktır. Başarısız olan girişimciler, yaptıkları hataların nedenlerini inceleyerek gelecekte alacakları kararlarda bu hatayı göz önünde bulundurarak risklerini azaltabilirler. Yine de aşırı özgüvenin, hatalı kararlardaki en büyük etken olduğu bilinmektedir.

Sizlerle bu yazımız aracılığıyla girişimcileri başarısızlığa sürükleyen önemli kararları paylaşmak istiyoruz:

1-Müşteriler Ne İstiyor Bilmemek

Müşteriler Ne İstiyor BilmemekEğer büyük bir özgüvenle, müşterilerin isteklerini sonuna kadar bildiğinizi düşünerek hareket ederseniz, en büyük başarısızlıklardan biriyle karşılaşırsınız; hayal kırıklığı! Çünkü tam da müşterinin aradığı şeyi sunduğunuzu düşünürsünüz; ama bir bakmışsınız durum hiç de öyle değil. Unutmamanız gereken ise; müşterilerin ne istediğini, en iyi kendilerinin bildiğidir!

Kafanızdaki iş modelinin en iyisi olduğunu düşünebilirsiniz. Eğer müşteriniz sizinle aynı düşünceye sahip değilse, başarısız olursunuz. Bu yüzden müşterilerinizin ne istediğini varsayımlara oturtmak yerine gerçekten ne istediklerine odaklanmalısınız. Sıkı bir çalışma yapmalı, müşterilere odaklanarak bir ilişki kurmalısınız. İstek ve talepleri değerlendirmeli, iş modelinizde buna göre gerekli değişiklikleri yapmalısınız.

2-Yanlış Kişilerle Çalışmak

Yanlış Kişilerle ÇalışmakBelki de vereceğiniz en önemli kararlardan birisidir. Birlikte çalışmak için yanlış kişileri işe almak, projenizin akışını engelleyecek büyük bir sorundur. Şirket kültürünüze uyacak ve birlikte sıkı bir şekilde çalışacak kişileri işe almaya özen göstermelisiniz. Her yanlış eleman, sizi ilerletmek yerine geriletecektir. Bu kişileri seçerken, önceki tecrübelere odaklanmak yanlıştır. Aynı yeteneklere sahip; ama başarılı olma fırsatı bulamamış azimli kişilerle çalışmak işinizi kolaylaştıracaktır.

3-Tecrübeye Önem Vermek

Tecrübeye Önem VermekBirlikte çalışacağınız kişilerin tecrübelerinden çok, kişilikleri daha önemlidir. Tecrübeli ama bir ekip içinde güvenilmeyen bir kişi, işinizin mahvolmasına neden olabilir. Girişim, genellikle bir ekip işidir ve ekipte uyumsuzluk varsa, başarılı olmanız pek mümkün olmayacaktır. Ama güvenilir ve uyumlu kişilerle çalışırsanız, azimleri ile size tecrübeli kişilerden daha çok fayda sağlayacaklardır.

4-Masraftan Kaçmak

Masraftan KaçmakGirişimin ilk aşamasında masrafların fazla olması, girişimcilerin ucuza kaçmasına neden olabilir. Ama bu konuda son derece dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü hangi konularda kısıtlamaya gidileceğine iyi bir şekilde karar vermelisiniz. Kuruluş aşamasında kaçınılan masraflar, ilerleyen süreçte daha büyük maliyetler doğurabilir. Ucuza kaçıldığı için istenen kalitede olmayan işler, beraberinde farklı sorunları da getirebilir. Müşterilerinizi sırf bu yüzden bile kaçırabilir ve istediğiniz başarıyı elde edemeyebilirsiniz. Giderlerinizi doğru bir şekilde hesaplayarak bir plan oluşturmak, ucuza kaçmaktan daha iyi sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır. Zaten girişimcilik altyapısı hazırlanırken gerekli paraya sahip olup olmadığınızdan da emin olmalısınız.

5-Ekip Kapasitesinde Yanlışlık

Ekip Kapasitesinde Yanlışlıkİş dünyasında, hemen herkesin farklı özellik ve yetenekleri vardır. İyi bir pazarlamacı ile tasarımcıyı bir tutamazsınız. Satış yapan kişi, tasarımcının işinden anlamaz; tasarımcı da pazarlamacının. Ama birlikte çalıştıkları zaman, müşterinin tam istediği ürünü üretebilirler. Ekibinizde yer alan kişilerin, hangi alanlarda iyi olduğunu ve kendilerini nasıl gösterebildiklerini bilmeniz gerekiyor. Kapasitelerini doğru bir şekilde hesaplamalı, beklentinizi yükselterek hayal kırıklığı yaşamamalısınız.

6-Pazarı Tanımamak

Pazarı TanımamakEğer bir girişimciyseniz, başarılı olmak için dikkat etmeniz gereken ilk konulardan birisi, pazarı tanımaktır. Ama pazarı tanıdığınızı düşünerek iyi bir araştırma yapmazsanız, başarı da söz konusu olmayacaktır. Hitap edeceğiniz pazar ve kesimin ihtiyaçlarını, kapasitesini iyice araştırmalısınız. Aynı zamanda rakipleriniz ve pazardaki paylarını da tanımanızda fayda vardır. Deniz olmayan bir ilde, can yeleği satmak pek de mantıklı olmayacaktır, değil mi?

7-Yanlış Ortak

Yanlış Ortak
Girişimci, eğer kendine bir ortak seçecekse, en kritik karar budur. Özellikle yakın bir arkadaş veya akrabanızla iş kurma fikriniz olabilir. Unutmamanız gereken; iş hayatı ile sosyal hayattaki ilişkilerin birbirinden farklı olacağıdır. İş hayatında bir arkadaşınızla yaşayacağınız sorun, arkadaşlığınızın bozulmasına neden olduğu gibi girişiminde başarısız olmasına neden olabilir.

Kendinize ortak seçerken, benzer fikirlere ve vizyonlara sahip olduğunuz kişileri seçmeye dikkat etmelisiniz. Şirketinizde işler yürürken ve işi büyütmeyi düşünürken yapılan planlarda farklı bir yönde ilerlemek isteyen ortak, tüm planlarınızı bozabilir. Bu nedenle ortak yolu bulabileceğiniz bir kişiyle yola çıkmanız gerekiyor.

(Borsa, Ekonomi, Finans Editörü Aysun Bayhan Derlemesidir)

Benzer İçerikler

Yorum Yaz

×

Merhaba!

Bayiliklerle ilgili bilgi almak için danışmanlarımızla iletişime geçebilir ya da bayiliklobisiofficial@gmail.com mail adresine mail atarak bilgi alabilirsiniz..

× WhatsApp Danışma Hattı