Yurt dışındaki ilk franchise mağazasını geçen yıl Bosna Hersek’te açan İdil Baby, büyümeye devam ediyor. 2016’da Karadağ ve Suudi Arabistan mağazalarını açacaklarını söyleyen İdil Baby’nin CEO’su Mevlüde Uygun, yıl içinde mağazacılığa 2 milyon lira yatırım yapacaklarını açıkladı.
TEKSTİL piyasasına 32 yıl önce adım atan İdil Baby’nin kurucusu ve CEO’su Mevlüde Uygun, yalnız çıktığı yolda şu an 240 kişilik ekibiyle birlikte yürüyor. Hala işe başladığı ilk günkü gibi heyecanlı olan Uygun, Garanti Bankası ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) düzenlediği yarışmada 2015 Yılının Kadın Girişimcisi seçildi. “İşe ilk başladığımda ‘kızıma giydirmeyeceğim hiçbir şeyi üretmeyeceğim’ dedim. Şimdi de aynı cümleyi torunum için kuruyorum” diyen Uygun, ürünlerinde kullandığı çıtçıttan pamuğa kadar her şeyin bebek ve çocuk sağlığına uygun olduğunu belirtti. 8 ilde 600 korner bayi ve 20 mağaza ile hizmet verdiklerini dile getiren Uygun, bu yıl yurt içi ve yurt dışında mağazalaşmaya ağırlık vereceklerini söyledi. Uygun’un ilk hedefi ise Karadağ ve Suudi Arabistan mağazalarını açmak.
Kendi işinizi kurmaya nasıl karar verdiniz?
– 24 yaşındaydım, Maltepe Kız Sanat Okulu’nu bitirmiştim. Aileme iş kurmak istediğimi söylediğimde çok şaşırdılar. Ben ısrar edince de babam “Bırakın çocuk hevesini alsın” dedi. 32 yıl oldu hala hevesimi almaya çalışıyorum. Önce küçük bir atölyem ve üç makinem vardı, fason üretim yapıyordum. 1998 yılında da İdil Baby markasıyla üretim yapmaya başladım. Ardından da Mamino markasını kurduk.
Ürünlerinizi hangi ülkelere gönderiyorsunuz?
– Başta Rusya, Ukrayna, Polonya, İtalya, İran, Yunanistan, Balkan ülkeleri ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 20’sini ihracat oluşturuyor. Ancak geçen yıl ihracatta ciddi bir daralma yaşadık.
2016 hedefleriniz nedir?
– Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin adet ürün üretip sattık. Büyüme hedeflerimizi gerçekleştirdik ama nakit akışında ciddi sıkıntılar yaşadık. 2016’da ise bu sıkıntıları geride bırakıp ciroda yüzde 25 büyümek istiyoruz. Asıl hedefimiz ise mağazalaşmak. Şu anda 20 mağazamız var, yıl içinde 3’ü İstanbul’da olmak üzere 4 yeni mağaza açmayı düşünüyoruz. Ayrıca Bosna Hersek’ten sonra Karadağ ve Suudi Arabistan’a da franchise vereceğiz. Bu yıl mağazacılığa toplam 2 milyon lira yatırım yapmayı planlıyoruz.
AVM’lerle aranız nasıl?
– Pek çok mağazamız var AVM’lerde. Geçen yıl dillendirilmeyen bir kriz vardı. Bunun bize getirisi ise AVM’ler nezdinde görünür olmak oldu. Çünkü pek çok Avrupa markası çekildi. Bebekte ve çocukta çok az markalar kaldı. Dolayısıyla AVM’lerin gözünde değerli olduk. Toplantılarda onlara “Biz yerli imalatçılar ve siz baş başa kalacağız. Birbirimize iyi bakmamız lazım” diyorum. Çünkü onlar ciro bazında kira, biz ise metrekare bazlı kira ödüyoruz. Yani biz iş yapsak da yapmasak da aynı kirayı ödüyoruz. Ama yabancı markalar riski paylaşıyor kazandıkları oranda kira ödüyor. Bir gün o noktaya geleceğimize inanıyorum.
Bebek pazarında rekabet zor mu?
– Türkiye’de tüm markalar toplam 2.5 – 3 milyon bebek ve çocuk için üretim yapıyor. Pazarın büyüklüğü ise 4 milyar dolara ulaşmış durumda. Pek çok bebek firması Malezya, Çin, Endonezya gibi ülkelerde fason üretim yaptırıyor. Biz ise üretimimizin yüzde 40’ını kendimiz yapıyoruz, yüzde 60’ını ise fason olarak ürettiriyoruz. Yani İstanbul’un göbeğinde imalat yapıp diğer firmalarla rekabet etmeye çalışmak çok zor.
Tasarım yapıyor musunuz?
– Eskiden yapıyordum ama artık yapmıyorum. Çok genç bir tasarım ekibimiz var. Ben anane gibi tasarlarım ama onlar kendi bebeklerine üretir gibi düşünüp, tasarlıyorlar. Tüm tasarım ekibimiz 30 kişi. Toplamda ise 240 çalışanımız var.
Kadın girişimcilere neler tavsiye edersiniz?
– İş dünyasında başarılı olmak için sadece hırs ve cesaretin yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bence başarının yolu çok çalışmak ve kendine inanmaktan geçiyor. Artık Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) da küçük küçük teşvikleri var. Ama bence bunlar yeterli değil. Proje bazlı daha yüksek teşvikler olmalı. Yeni iş kuran kadınların bankalardan kredi alması çok zordur. Böyle zamanlarda KOSGEB’in devreye girip proje bazlı destek vermesi lâzım.
Sağlığa zararlı hiçbir şey üretmiyoruz’
MEVLÜDE Uygun, üretim maliyetleri diğer firmalara göre yüzde 30 daha pahalı olsa da, imalata başladığı 1998 yılından bu yana sağlığa zararlı hiçbir şey üretmediklerinin altını çiziyor. “İşe ilk başladığımda ‘kızıma giydirmeyeceğim hiçbir şeyi üretmeyeceğim’ dedim. Şimdi de aynı cümleyi torunum için kuruyorum” diyen Mevlüde Uygun, müşterilerine yıllarca neden pamuğun ve çıtçıtın en kaliteli ve pahalısını kullandıklarını anlatmış.
‘Barış, bebek kıyafeti satanlara yarayacak’
YENİ doğan bebek kategorisinde iki markadan biri olduklarını söyleyen Uygun, imalatlarının yüzde 60’ının yeni doğan yüzde 40’ının ise 1-5 yaş arası çocuklara yönelik olduğunu vurguladı. Uygun, “En fazla doğum oranı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde. Ama biz oraya tek bir ürün satamıyoruz. Bir gün barış gelecek, hayat orada normale dönecek ve bu ticari olarak öncelikle bebek, çocuk kıyafetleri üreten markalara yarayacak” dedi.
(Elif Akın – Yeni Yüzyıl)
İdil Baby Franchise Ve Bayilik Şartlarını Öğrenmek İçin Tıklayınız