Müşterileriniz için çözdüğünüz sorunu anlamak şüphesiz bir işe başlarken karşılaşacağınız en büyük zorluktur. Müşterilerin sattıklarınızı istemesi ve ürününüzün gerçek bir sorunu çözmesi gerekir.
Ancak, ürününüzün pazarın ihtiyaçlarına uygun olmasını sağlamak, başarılı bir iş kurmanın sadece bir parçasıdır.
Diğer önemli bileşen, nasıl para kazanacağınızı bulmaktır. İşte iş modeliniz devreye giriyor.
İş modeli nedir?
İş modeliniz özünde, işletmenizin nasıl para kazandığının bir açıklamasıdır. Bu, müşterilerinize uygun bir maliyetle nasıl değer verdiğinizin bir açıklamasıdır.
Bu araçlar, girişimcilerin maliyetlerini ve gelir akışlarını yapılandırabilecekleri farklı yolları deneme, test etme ve modelleme olanağı sağlar . E-tablolar, girişimcilerin iş modellerinde hızlı, varsayımsal değişiklikler yapmalarına ve değişikliğin işlerini şimdi ve gelecekte nasıl etkileyebileceğini hemen görmelerine olanak tanır.
En basit formlarında, iş modelleri üç bölüme ayrılabilir:
Bir şey yapmak için gereken her şey: tasarım, hammadde, imalat, emek vb.
O şeyi satmak için gereken her şey: pazarlama, dağıtım, bir hizmet sunmak ve satışı işlemek.
Müşterinin nasıl ve ne ödediği: fiyatlandırma stratejisi, ödeme yöntemleri, ödeme zamanlaması vb.
Gördüğünüz gibi, bir iş modeli, ürün ve hizmetleriniz için hangi maliyet ve giderlerinizin ne kadar ücretlendirilebileceğinin araştırılmasıdır.
Başarılı bir iş modelinin, ürünü yapmak için maliyetinden daha fazla müşteriden daha fazla para toplaması yeterlidir. Bu sizin kazancınızdır – bu kadar basit.
Yeni iş modelleri bu üç bileşenden herhangi birini geliştirebilir ve geliştirebilir. Belki tasarım ve imalat sırasında maliyetleri düşürebilirsiniz. Ya da, belki de daha etkili pazarlama ve satış yöntemleri bulabilirsiniz. Veya, müşterilerin ödeme yapması için yenilikçi bir yol bulabilirsin.
Bununla birlikte, etkili bir stratejiye sahip olmak için yeni bir iş modeli bulmak zorunda olmadığınızı unutmayın. Bunun yerine, mevcut bir iş modelini alıp farklı müşterilere sunabilirsiniz. Örneğin, restoranlar çoğunlukla standart bir iş modeli üzerinde çalışırlar, ancak stratejilerini farklı müşteri türlerini hedefleyerek odaklarlar.
Farklı iş modelleri
Bir işe başlamak için tamamen yeni bir iş modeli icat etmek zorunda değilsiniz. Aslında, işletmelerin büyük çoğunluğu mevcut iş modellerini kullanıyor ve rekabetçi bir yön bulmak için onları geliştiriyor. İşte kendi işinizi kurmak için kullanabileceğiniz iş modellerinin listesi.
1. Reklamcılık
Reklamcılık iş modeli uzun zamandır var ve dünya baskıdan çevrimiçi hale geldikçe daha karmaşık hale geldi. Modelin temelleri, insanların okumak veya izlemek istedikleri içerik oluşturmak ve ardından okuyucularınıza veya görüntüleyenlerinize reklam göstermekle ilgilidir.
Bir reklamcılık iş modelinde iki müşteri grubunu tatmin etmeniz gerekir: okuyucularınız veya görüntüleyenleriniz ve reklamverenleriniz. Okuyucularınız size ödeme yapıyor olabilir veya vermeyebilir, ancak reklamverenleriniz kesinlikle öder. Bir reklamcılık işletme modeli bazen, içerik oluşturucularına içerik geliştirmek için ödeme yapmak yerine içeriğinizi kullanıcılardan ücretsiz olarak elde ettiğiniz bir kitle kaynaklama modeli ile birleştirilir.
Örnekler: CBS, The New York Times, YouTube
2. Bağlı Kuruluş
Satış ortağı iş modeli, reklamcılık iş modeli ile ilgilidir, ancak bazı farklılıklar vardır. Çevrimiçi olarak en sık bulunan bağlı kuruluş modeli, kolayca tanımlanabilir görsel reklamlar yerine içeriğe yerleştirilmiş bağlantılar kullanır.
Örneğin, bir kitap inceleme web sitesi çalıştırırsanız, incelemelerinize kişilerin incelemekte olduğunuz kitabı satın almalarına olanak tanıyan Amazon’a bağlı kuruluş bağlantıları yerleştirebilirsiniz. Amazon, bahsettiğiniz her satış için size küçük bir komisyon ödeyecektir.
Örnekler: TheWireCutter.com, TopTenReviews.com
3. Aracılık
Aracı kurumlar alıcıları ve satıcıları birbirine bağlar ve bir işlemi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Her işlem için alıcıya veya satıcıya ve bazen her ikisine birden ücret alırlar.
En yaygın aracılık işlerinden biri bir emlak ajansıdır , ancak inşaat şirketlerinin yeni vakıflardan çıkardıkları kir için alıcı bulmalarına yardımcı olan aracılar ve aracılar gibi birçok başka aracı türü vardır.
Örnekler: ReMax, RoadRunner Taşıma Sistemleri
4. Konsiyerj / özelleştirme
Bazı işletmeler mevcut ürünleri veya hizmetleri alır ve her satışı belirli bir müşteri için benzersiz kılan işleme özel bir öğe ekler.
Örneğin, zengin müşteriler için gezi ve deneyim rezervasyonu yapan özel seyahat acentelerini düşünün. Nike’ın özel spor ayakkabıları gibi ürünlerle kişiselleştirmeyi daha büyük ölçekte de bulabilirsiniz.
Örnekler: NIKEiD, Journy
5. Kitle Kaynak Kullanımı
Sitenize içerik katmak için çok sayıda kişiyi bir araya getirebiliyorsanız, kitlesel kaynak kullanıyorsunuz demektir. Kitle kaynak kullanımı iş modelleri genellikle gelir elde etmek için reklamcılık modelleriyle eşleştirilir, ancak modelin başka birçok yinelemesi vardır. Örneğin, ipliksiz, tasarımcıların t-shirt tasarımları göndermelerine ve tasarımcılara bir yüzde satış vermesine izin verir.
Zor problemleri çözmeye çalışan şirketler genellikle problemlerini herkesin denemesi ve çözmesi için açıkça yayınlarlar. Başarılı çözümler ödül kazanır ve şirket daha sonra işlerini büyütebilir. Başarılı bir kitle kaynak kullanımı işinin anahtarı, “kalabalığı” ikna etmek için doğru ödüller sağlamak ve aynı zamanda da uygun bir iş kurmanıza olanak sağlamaktır.
Örnekler: Threadless, YouTube, P&G Connect and Develop, Cuusoo
6. Aracılıktan Çıkarma
Mağazalarda bir şeyler yapmak ve satmak istiyorsanız, ürününüzü fabrikadan mağaza rafına almak için genellikle bir dizi aracıyla çalışırsınız.
Aracılıktan uzaklaştırma, tedarik zincirindeki herkesi kaldırdığınızda ve doğrudan tüketicilere sattığınız zaman, müşterilerinize potansiyel olarak maliyetleri düşürmenize ve onlarla doğrudan bir ilişkiye sahip olmanıza olanak tanır.
Örnekler: Casper, Dell
7. Fraksiyonelleştirme
Tüm bir ürünü satmak yerine, o ürünün bir kısmını kesirlileştirme iş modeliyle satabilirsiniz.
Bu iş modelinin en iyi örneklerinden biri, bir grup insanın bir tatil evinin sadece bir kısmına sahip olduğu ve her yıl belirli bir hafta boyunca kullanmalarını sağlayan zaman paylaşımlarıdır.
Örnekler: Disney Tatil Kulübü, NetJets
8. Bayilik
Franchising , restoran endüstrisinde yaygındır, ancak temizlik işletmelerinden personel ajanslarına kadar her türlü hizmet endüstrisinde de bulabilirsiniz.
Bir franchise iş modelinde, başka birine başarılı bir iş başlatmak ve yürütmek için reçete satıyorsunuz. Ayrıca, yeni franchise sahibinin kalkmasına ve çalışmasına yardımcı olan ulusal bir marka ve destek hizmetlerine erişim de satıyorsunuz. Aslında, geliştirdiğiniz başarılı bir iş modeline erişim satıyorsunuz.
Örnekler: Ace Donanımı, McDonald’s, Allstate
9. Freemium
Freemium iş modeliyle, ürününüzün veya hizmetinizin bir kısmını ücretsiz olarak sunar ve premium özellikler veya hizmetler için ücret alırsınız.
Freemium, müşterilerin bir ürün veya hizmete yalnızca sınırlı bir süre erişebildiği ücretsiz bir deneme ile aynı şey değildir. Bunun yerine, freemium modelleri, temel özelliklerin sınırsız olarak kullanılmasına izin verir ve yalnızca daha gelişmiş işlevselliğe erişmek isteyen müşterileri ücretlendirir. Freemium modeli (ve SaaS işletmeleri arasında popüler olan diğer fiyatlandırma modelleri) hakkında daha fazla bilgi için bu makaleye bakın .
Örnekler: MailChimp, Evernote, LinkedIn
10. Kiralama
Kiralama, fraksiyonelleştirmeye benzer görünebilir, ancak aslında çok farklıdır. Fraksiyonelleştirmede, bir şeyin bir kısmına sürekli erişim satıyorsunuz. Leasing ise kiralama gibi. Kira sözleşmesinin sonunda, müşterinin sizden kiraladığı ürünü iade etmesi gerekir.
Leasing en çok, müşterilerin tam bir satın alma işlemi yapamayabilecekleri, ancak bir süre ürünü kiralayabilecekleri yüksek fiyatlı ürünler için kullanılır.
Örnekler: Arabalar, DirectCapital
11. Düşük dokunma
Düşük dokunuşlu bir iş modeliyle şirketler, daha az hizmet sunarak fiyatlarını düşürür. Bu tür iş modelinin en iyi örneklerinden bazıları, IKEA gibi bütçe havayolları ve mobilya satıcılarıdır. Her iki durumda da, düşük dokunuşlu iş modeli, müşterilerin maliyetleri düşürmek için ek hizmetler satın almaları veya bazı şeyler yapmaları gerektiği anlamına gelir.
Örnekler: IKEA, Ryan Air
12. Pazar Yeri
Pazar yerleri, satıcıların satılık ürünleri listelemelerine olanak tanır ve müşterilere satıcılara bağlanmak için kolay araçlar sağlar.
Pazardaki iş modeli, başarılı bir işlem için alıcıya veya satıcıya yapılan ücretler, satıcının ürünlerinin reklamını yapmak için ek hizmetler ve sigorta dahil olmak üzere çeşitli kaynaklardan gelir elde edebilir, böylece alıcılar içiniz rahat olsun. Pazar modeli hem ürünler hem de hizmetler için kullanılmıştır.
Örnekler: eBay, Airbnb
13. Kullandıkça öde
Müşteriler, elektrik veya cep telefonu tutanakları gibi belirli bir miktarı önceden satın almak yerine, faturalandırma döneminin sonunda gerçek kullanım için ücretlendirilir. Kullandıkça öde modeli en çok ev yardımcı programlarında yaygındır, ancak yazıcı mürekkebi gibi şeylere uygulanmıştır.
Örnekler: Su şirketleri, HP Instant Ink
14. Jilet
Tıraş bıçağı iş modelinin adı, modeli esasen icat eden üründen almıştır: söz konusu ürünün yüksek marjlı, tek kullanımlık bir bileşeninin hacim satışlarını artırmak için maliyetin altında dayanıklı bir ürün satmak.
Bu nedenle tıraş bıçağı şirketleri, uzun vadede büyük miktarda bıçak almaya devam edeceğinizi varsayarak, tıraş bıçağı sapını pratik olarak verir. Amaç, bir müşteriyi bir sisteme bağlamak ve zaman içinde devam eden birçok ek satın alma olmasını sağlamaktır.
Örnekler: Gillette, Inkjet yazıcılar, Xbox, Amazon’un Kindle’ı
15. Ters jilet
Tıraş bıçağı modelini çevirerek, yüksek marjlı bir ürün sunabilir ve düşük marjlı bir yardımcı ürünün satışını teşvik edebilirsiniz.
Jilet modeline benzer şekilde, müşteriler genellikle bir ürün ekosistemine katılmayı tercih ederler. Ancak, tıraş bıçağı modelinden farklı olarak, ilk satın alma bir şirketin parasının çoğunu sağladığı büyük satıştır. Eklentiler, müşterilerin başlangıçta pahalı ürünü kullanmasını sağlamak için var.
Örnekler: Apple’ın iPod ve iTunes’u ve şimdi MacBooks & Pages, Numbers ve Keynote
16. Ters açık artırma
Ters açık artırma iş modeli, açık artırmaları tersine çevirir ve satıcıların en düşük fiyatlarını alıcılara sunmasını sağlar. Alıcılar daha sonra kendilerine sunulan en düşük fiyatı seçme seçeneğine sahiptir.
Müteahhitler bir inşaat projesinde çalışmak için teklif verdiğinde ters açık artırmaları çalışırken görebilirsiniz. Ayrıca, bir ipotek veya başka bir kredi türü için alışveriş yaptığınızda ters açık artırmalar görürsünüz.
Örnekler: Priceline.com, LendingTree
17. Abonelik
Abonelik iş modelleri gittikçe yaygınlaşıyor. Bu iş modelinde, tüketiciler bir hizmete erişmek için bir abonelik ücreti alırlar.
Dergi ve gazete abonelikleri uzun zamandır piyasadayken, model şimdi yazılım ve çevrimiçi hizmetlere yayıldı ve hatta hizmet endüstrilerinde ortaya çıkıyor.
Örnekler: Netflix, Salesforce, Comcast
Hatırlanması gereken en önemli şey, işinize başlarken yeni bir iş modeli icat etmenize gerek olmamasıdır. Mevcut modelleri kullanmak, başarıyı elde etmenize yardımcı olabilir, çünkü modelin çalıştığı kanıtlanmıştır. İşinizi büyütmek için mevcut iş modelinde daha küçük yollarla inovasyon yapacaksınız.
Yeni bir iş modeli son derece kazançlı olabilir, ancak beraberinde daha yüksek risk de getirir. Müşterilerin modeli kabul edip etmeyeceğini bilmiyorsunuz.