İş planınıza neler dahil edilir?
Bu makalede iş planınıza neleri dahil etmeniz gerektiğine, neyi atlamanız gerektiğine, kritik finansal projeksiyonlara ve planınızı hemen başlatmanıza yardımcı olabilecek ek kaynaklara bağlantılara girecektir.
Yönetici Özeti
İdeal olarak, yönetici özeti, ayrıntılı planınızın önemli noktalarını kapsayan bağımsız bir belge olarak hareket edebilir. Yönetici özetinde gördüklerini beğenirlerse, genellikle eksiksiz bir plan, satış konuşması sunumu ve daha ayrıntılı finansal talepleri takip ederler .
Yönetici özetiniz iş planınızın kritik bir bileşeni olduğundan, olabildiğince açık ve öz olmasını önemlidir. İşletmenizin önemli noktalarını vurgulayın, ancak çok fazla ayrıntıya girmeyin. İdeal olarak, yönetici özetiniz en fazla bir ila iki sayfa olacak, ilgi uyandıran ve yatırımcılarınızı daha fazla duymaya istekli hissettiren hızlı bir okuma olacak şekilde tasarlanmıştır.
Kazanan yönetici özetinin kritik bileşenleri:
Bir cümle işletmeye genel bakış
Sayfanın üst kısmında, işletme adınızın hemen altına, yaptığınız işin özünü özetleyen, işletmenize ilişkin tek cümlelik bir genel bakış ekleyin.
Bu bir kısa açıklama olabilir, ancak cümle şirketinizin gerçekte ne yaptığını açıklarsa genellikle daha etkilidir. Buna değer teklifiniz de denir.
Sorun
Bir veya iki cümlede, piyasada çözdüğünüz sorunu özetleyin. Her işletme müşterileri için bir problem çözüyor ve pazardaki bir ihtiyacı karşılıyor.
Çözüm
Bu sizin ürününüz veya hizmetiniz. Piyasada belirlediğiniz sorunu nasıl ele alıyorsunuz?
Hedef piyasa
Hedef pazarınız veya ideal müşteriniz kim ? Kaç tane var? Burada spesifik olmak önemlidir.
Bir ayakkabı şirketi iseniz, herkesin ayakları olduğu için “herkesi” hedeflemezsiniz. Büyük olasılıkla “stil bilincine sahip erkekler” veya “koşucular” gibi belirli bir pazar segmentini hedefliyorsunuz. Bu, pazarlama ve satış çabalarınızı hedeflemenizi ve sizden satın alma olasılığı en yüksek müşteri türlerini çekmenizi çok daha kolay hale getirecektir.
Hedef pazarınız bugün sorunlarını nasıl çözüyor? Piyasada alternatifler veya ikameler var mı?
Her işletmenin bir rekabet türü vardır ve yönetici özetinize genel bir bakış sağlamak çok önemlidir.
Şirkete genel bakış ve ekip
Ekibinize kısa bir genel bakış sunun ve sizin ve ekibinizin, fikrinizi piyasaya sürmek için neden doğru kişiler olduğunuzu açıklayın.
Yatırımcılar, büyük bir fikrin bile gerçeğe dönüşmesi için büyük bir uygulamaya ihtiyaç duyduğu için takıma muazzam bir ağırlık koyuyor.
Finansal özet
İdeal olarak planlanan satışlarınızı, harcamalarınızı ve kârlılığınızı gösteren bir grafikle finansal planınızın önemli yönlerini vurgulayın.
Fonlama gereksinimleri
Banka kredisi almak için bir iş planı yazıyorsanız veya melek yatırımcılardan veya risk sermayesi yatırımcılarından fon istediklerinden dolayı, yönetici özetine ihtiyacınız olan şeylerin ayrıntılarını eklemeniz gerekir.
Potansiyel bir yatırımın koşullarını dahil etmeye zahmet etmeyin, çünkü daha sonra her zaman müzakere edilecektir. Bunun yerine, ne kadar para toplamanız gerektiğini belirten kısa bir açıklama ekleyin.
Kilometre taşları ve çekiş gücü
Yatırımcıların görmek isteyecekleri yönetici özetinin son kilit unsuru, şimdiye kadar kaydettiğiniz ilerleme ve vurmak istediğiniz gelecek dönüm noktalarıdır. Potansiyel müşterilerinizin ürün veya hizmetinizle zaten ilgilendiklerini (veya belki de zaten satın aldıklarını) gösterebiliyorsanız, bunu vurgulamak harika.
Şirketiniz için tamamen stratejik bir rehber olan dahili bir iş planı yazıyorsanız, yönetici özetini atlayabilir (veya kapsamını büyük ölçüde azaltabilirsiniz). Bu durumda, tüm ekip üyelerinin aynı sayfada olmasını sağlamak için yönetim ekibi, finansman gereksinimleri ve çekiş ile ilgili ayrıntıları dağıtabilir ve bunun yerine yönetici özetini şirketin stratejik yönüne genel bir bakış olarak ele alabilirsiniz.
bir iş planının fırsat bölümü
fırsat
Bir iş planında dört ana bölüm vardır: fırsat, yürütme, şirkete genel bakış ve finansal plan. İş planınızın fırsat bölümü, planınızın gerçek etinin yaşadığı yerdir – çözdüğünüz sorun, çözümünüz, kime satmayı planladığınız ve ürün veya hizmetinizin mevcut rekabete nasıl uyduğu hakkında bilgiler içerir manzara.
Çözümünüzü diğerlerinden ayıran özellikleri ve gelecekte tekliflerinizi nasıl genişletmeyi planladığınızı göstermek için iş planınızın bu bölümünü de kullanacaksınız.
İş planınızı okuyan kişiler, yönetici özetinizi okudukları için işletmeniz hakkında biraz bilgi sahibi olacaklardır. Ancak bu bölüm hala çok önemlidir, çünkü ilk bakış açınızı genişlettiğiniz, daha fazla ayrıntı sağladığınız ve yönetici özetinde ele almayacağınız ek soruları yanıtladığınız yerdir.
Sorun ve çözüm
Müşterileriniz için çözdüğünüz sorunu açıklayarak fırsat bölümüne başlayın . Onlar için birincil ağrı noktası nedir? Bugün sorunlarını nasıl çözüyorlar? Belki müşterinizin sorununa yönelik mevcut çözümler çok pahalı veya hantaldır. Fiziksel bir konuma sahip bir işletme için, makul sürüş mesafesinde mevcut herhangi bir çözüm olmayabilir.
Müşterileriniz için çözdüğünüz sorunu tanımlamak iş planınızın en kritik unsurudur ve iş başarınız için çok önemlidir. Potansiyel müşterilerinizin sahip olduğu bir sorunu tam olarak belirleyemiyorsanız, geçerli bir iş konseptiniz olmayabilir.
Potansiyel müşterileriniz için gerçek bir sorunu çözdüğünüzden emin olmak için , iş planlaması sürecinde büyük bir adım bilgisayarınızdan uzaklaşıp dışarı çıkıp potansiyel müşterilerle konuşmaktır . Sahip olduklarını düşündüğünüz sorunu yaşadıklarını doğrulayın ve bir sonraki adımı atın ve potansiyel çözümünüzü sorunlarına adım atın. Onlar için uygun mu?
Hedef pazarınızın sorununu tanımladıktan sonra, iş planınızın bir sonraki bölümü çözümünüzü açıklamalıdır. Çözümünüz, müşterilerinize sunmayı planladığınız ürün veya hizmettir. Nedir ve nasıl sunulur? Müşterilerinizin sahip olduğu sorunu tam olarak nasıl çözüyor?
Bazı ürün ve hizmetler için kullanım durumlarını tanımlamak veya çözümünüzden yararlanacak (ve ödemeye razı olacak) gerçek bir kullanıcı hakkında bir hikaye anlatmak isteyebilirsiniz .
Hedef piyasa
Artık sorununuzu ve çözümünüzü iş planınızda ayrıntılı olarak belirlediğinize göre, odak noktanızı hedef pazarınıza yönlendirme zamanı : Kime satıyorsunuz?
Başladığınız işin türüne ve yazdığınız planın türüne bağlı olarak, burada çok fazla ayrıntıya girmeniz gerekmeyebilir. Ne olursa olsun, müşterinizin kim olduğunu bilmeniz ve kaç tane olduğuna dair kabaca bir tahmin yapmanız gerekir . Ürün veya hizmetiniz için yeterli müşteri yoksa, bu bir uyarı işareti olabilir.
Pazar analizi ve pazar araştırması
Piyasa analizi yapacaksanız , biraz araştırma ile başlayın. İlk olarak, pazar segmentlerinizi belirleyin ve her bir segmentin ne kadar büyük olduğunu belirleyin. Pazar segmenti, potansiyel olarak satabileceğiniz bir grup insandır (veya başka işletmeler).
Yine de piyasayı “herkes” olarak tanımlamanın tuzağına düşmeyin. Klasik örnek bir ayakkabı şirketidir. Bir ayakkabı şirketinin hedef pazarlarının ayak sahibi herkes olduğunu söylemesi cazip gelse de, başarılı olmak için gerçekçi bir şekilde pazarın belirli bir bölümünü hedeflemeleri gerekir. Belki de iş için resmi ayakkabılara ihtiyaç duyan sporcuları veya iş adamlarını veya belki de çocukları ve ailelerini hedefliyorlar. Bu makalede hedef pazarlama hakkında daha fazla bilgi edinin .
TAM, SAM ve SOM
İyi bir iş planı, hedef pazar segmentlerini belirleyecek ve her bir segmentin ne kadar hızlı büyüdüğünü gösteren bazı veriler sağlayacaktır. Hedef pazarları belirlerken klasik bir yöntem TAM, SAM ve SOM dökümünü yukarıdan aşağıya yaklaşımdan ve aşağıdan yukarıya yaklaşımdan pazar boyutlarına bakmaktır.
İşte bazı hızlı tanımlar:
TAM: Toplam Kullanılabilir veya Adreslenebilir Pazarınız (ürününüzle ulaşmak istediğiniz herkes)
SAM: Bölümlenmiş Adreslenebilir Pazarınız veya Hizmet Verilen Kullanılabilir Pazarınız (TAM’ın hedefleyeceğiniz kısmı)
SOM: Pazar Payınız (SAM’inizin özellikle işinizin ilk birkaç yılında gerçekçi bir şekilde ulaşabileceğiniz altkümesi)
Kilit pazar segmentlerinizi belirledikten sonra, bu pazarların trendlerini tartışmalısınız . Büyüyorlar mı yoksa küçülüyorlar mı? Piyasanın gelişen ihtiyaçları, zevkleri veya piyasada yapılacak diğer değişiklikler hakkında konuşun.
İdeal müşteriniz
Hedef pazar segmentlerinizi tanımladığınızda, her segment için ideal müşterinizi tanımlamanın zamanı geldi.
Planınızdaki ideal müşteriniz hakkında konuşmanın bir yolu “alıcı personelinizi” veya “kullanıcı personelinizi” kullanmaktır. Bir alıcı kişi pazarınızın hayali bir temsilidir – bir isim, cinsiyet, gelir seviyesi, beğeniler, beğenmemeler vb.
Bu, zaten yapmış olduğunuz pazar segmentasyonu üzerinde ek bir iş gibi görünse de, sağlam bir alıcı personeline sahip olmak, bu ideal müşterileri çekmek için kullanmanız gereken pazarlama ve satış taktiklerini tanımlamanıza yardımcı olacak son derece yararlı bir araç olacaktır. .
Anahtar müşteriler
Hedef pazar bölümünüzün son bölümünde kilit müşteriler tartışılmalıdır.
Bu bölüm gerçekten sadece çok az müşterisi olan kurumsal (büyük) şirketler için gereklidir. Çoğu küçük işletme ve tipik girişimler bunu atlayabilir ve devam edebilir.
Ancak diğer işletmelere satış yapıyorsanız, işinizin başarısı için kritik öneme sahip birkaç önemli müşteriniz veya alanınızda trend lideri olan birkaç önemli müşteriniz olabilir. Öyleyse, bu müşteriler ve işletmenizin başarısı için ne kadar önemli oldukları hakkında ayrıntılı bilgi vermek için hedef pazar bölümünüzün bu son bölümünü kullanın.
yarışma
Hedef pazar bölümünüzün hemen ardından rekabetinizi tanımlamanız gerekir . Müşterilerinizin ağrı noktalarını denemek ve çözmek için başka kimler çözümler sunuyor? Rekabet karşısındaki rekabet avantajlarınız nelerdir?
Çoğu iş planı , özelliklerini rakipleriyle karşılaştırmak için bir “rakip matrisi” kullanır. İş planınızın bu bölümünde gösterilecek en önemli şey, çözümünüzün potansiyel bir müşterinin düşünebileceği diğer tekliflerden nasıl farklı veya daha iyi olduğudur. Yatırımcılar, rekabette ne gibi avantajlara sahip olduğunuzu ve kendinizi nasıl farklılaştırmayı planladığınızı bilmek isteyeceklerdir.
Girişimcilerin iş planlarında yaptıkları en büyük hatalardan biri, rekabetlerinin olmadığını belirtmektir.
Basit gerçek şu ki, tüm işletmelerin rekabeti var . Rakipler her zaman teklifinize benzer bir çözüm sunan bir rakibiniz olduğunda “doğrudan rekabet” şeklinde gelmeyebilir. Çoğu zaman, tüketicilerin sorunlarını tamamen farklı bir çözümle çözdüğü “dolaylı rekabet” ile uğraşıyor olabilirsiniz.
Örneğin, Henry Ford arabalarını ilk kez pazarlarken, diğer araba üreticilerinden çok az doğrudan rekabet vardı – başka araba yoktu. Ford bunun yerine atlar, bisikletler, trenler ve yürüyüş gibi diğer ulaşım türleriyle yarışıyordu. Yüzeyde, bunların hiçbiri gerçek doğrudan rekabet gibi görünmüyor, ancak o zaman insanların ulaşım sorunlarını nasıl çözecekleri onlardı.
Gelecek ürünler ve hizmetler
Tüm girişimcilerin başarılı olmaları durumunda gelecekte işi nereye götürmek istediklerine dair bir vizyonları vardır.
Yeni ürün ve hizmetler için gelecekteki fırsatları keşfetmek için çok zaman harcamak cazip olsa da, iş planınızda bu fikirleri çok fazla genişletmemelisiniz. Potansiyel gelecek planları hakkında bir veya iki paragraf eklemek, yatırımcılara uzun vadede nereye gittiğinizi göstermek kesinlikle yararlıdır, ancak planınızın meyvelerini verebilecek veya getirmeyecek uzun menzilli planlarla egemen olmasını istemezsiniz. . Odak noktası ilk ürün ve hizmetlerinizi pazara sunmak olmalıdır.
iş planının icra bölümü
Yürütme
Fırsat bölümünü tamamladığınıza göre, aslında işinizi nasıl çalıştıracağınızla ilgili her şeyi içeren yürütme bölümüne geçeceksiniz. Pazarlama ve satış planlarınızı, operasyonlarınızı, başarıyı nasıl ölçeceğinizi ve ulaşmayı umduğunuz temel kilometre taşlarını ele alacaksınız.
Pazarlama ve satış planı
İş planınızın pazarlama ve satış planı bölümü, hedef pazar segmentlerinize ( hedef pazarlama da denir ) nasıl ulaşmayı planladığınızı, bu hedef pazarlara nasıl satış yapmayı planladığınızı , fiyatlandırma planınızın ne olduğunu ve ne tür faaliyetler ve ortaklıkları detaylandırır işinizi başarılı kılmanız gerekir.
Pazarlama planınızı yazmayı düşünmeden önce, hedef pazarınızı iyi tanımlamanız ve alıcı personelinizi ete atmanız gerekir. Kime pazarlama yaptığınızı gerçekten anlamadan, bir pazarlama planının değeri az olacaktır.
Konumlandırma ifadeniz
Pazarlama ve satış planınızın ilk kısmı konumlandırma ifadenizdir. Konumlandırma, şirketinizi müşterilerinize nasıl sunacağınızdır. Düşük fiyatlı bir çözüm müsünüz, yoksa pazarınızdaki birinci sınıf lüks marka mısınız? Rakiplerinizin sunmadığı bir şey sunuyor musunuz?
Konumlandırma ifadeniz üzerinde çalışmaya başlamadan önce, mevcut pazarı değerlendirmek ve aşağıdaki soruları cevaplamak için biraz zaman ayırmalısınız:
Rakiplerinizin sunmadığı özellikler veya avantajlar nelerdir?
Müşterilerinizin birincil ihtiyaçları ve istekleri nelerdir?
Rakipleriniz kendilerini nasıl konumlandırıyor?
Rekabetten nasıl farklılaşmayı planlıyorsunuz? Başka bir deyişle, bir müşteri neden başka biri yerine sizi seçmeli?
Şirketinizi diğer çözümler alanında nerede görüyorsunuz?
Bu soruları cevapladıktan sonra, konumlandırma stratejiniz üzerinde çalışabilir ve iş planınızda tanımlayabilirsiniz.
Konumlandırma ifadenizi çok uzun veya derinlemesine yapma konusunda endişelenmeyin. Şirketinizin rekabet ortamında nerede durduğunu ve şirketinizi müşterinin düşünebileceği alternatiflerden ayıran temel değer teklifinizin ne olduğunu açıklamanız yeterlidir.
Bir konumlandırma ifadesi geliştirmek için bu basit formülü kullanabilirsiniz:
[Hedef pazar ihtiyacı] için [hedef pazar tanımı] için [bu ürün] [ihtiyacı nasıl karşılar]. [Anahtar rekabetten] farklı olarak [en önemli ayırt edici özellik].
Örneğin, iş planlama ürünümüz LivePlan için konumlandırma beyanı şöyledir: “Yeni bir şirket kuran, yeni ürünler başlatan veya fon ya da ortak arayan iş adamları için LivePlan, hızlı ve kolay bir şekilde profesyonel iş planları üreten bir yazılımdır. [Ad atlandı] ‘dan farklı olarak LivePlan, yalnızca çerez kesici, boş alanları doldurma şablonları değil, gerçek bilgilerle gerçek bir iş planı oluşturur. ”
Fiyatlandırma
Genel konumlandırma stratejinizin ne olduğunu öğrendikten sonra, fiyatlandırmaya geçebilirsiniz .
Konumlandırma stratejiniz genellikle tekliflerinizi nasıl fiyatlandırdığınızı belirleyen önemli bir faktör olacaktır. Fiyat tüketicilere çok güçlü bir mesaj gönderir ve konumunuzu tüketicilere iletmek için önemli bir araç olabilir. Premium bir ürün sunuyorsanız, premium fiyat bu mesajı hızlı bir şekilde tüketicilere iletir.
Fiyatınıza karar vermek bir bilimden çok bir sanat gibi hissedebilir, ancak izlemeniz gereken bazı temel kurallar vardır:
Maliyetlerinizi karşılar. Bunun kesinlikle istisnaları vardır, ancak çoğunlukla müşterilerinizi ürün veya hizmetinizi sunmanın maliyetinden daha fazla ücretlendirmelisiniz.
Birincil ve ikincil kar merkezi fiyatlandırması. İlk fiyatınız birincil kâr merkeziniz olmayabilir. Örneğin, ürününüzü maliyetinizde veya daha düşük bir maliyetle satabilirsiniz, ancak satın alma işlemine devam etmek için çok daha karlı bir bakım veya destek sözleşmesi gerektirir.
Piyasa oranına uyma . Fiyatlarınızın tüketici talebi ve beklentileri ile örtüşmesi gerekir. Fiyat çok yüksek ve müşteriniz olmayabilir. Fiyat çok düşük ve insanlar teklifinize düşük değer verebilir.
Fiyatlandırma stratejisine 3 yaklaşım
Maliyet artı fiyatlandırma . Fiyatlandırmanızı çeşitli faktörlere göre belirleyebilirsiniz. Maliyetlerinize bakabilir ve ardından teklifinizi oradan işaretleyebilirsiniz. Buna genellikle “maliyet artı fiyatlandırma” denir ve başlangıç maliyetlerini karşılamanın kritik olduğu üreticiler için etkili olabilir.
Pazara dayalı fiyatlandırma. Diğer bir yöntem ise rakiplerin mevcut durumuna bakmak ve daha sonra piyasanın ne beklediğine göre fiyattır. Konumunuzu belirlemek için piyasanın üst ucunda veya alt ucunda fiyatlandırabilirsiniz.
Değer fiyatlandırma. Yine başka bir yöntem, müşterinize ne kadar değer sağladığınıza bağlı olarak fiyatı belirlediğiniz bir “değer fiyatlandırma” modeline bakmaktır. Örneğin, meşgul profesyonellere çim bakımı pazarlıyorsanız, müşterilerinizi haftada 1 saat tasarruf ediyor olabilirsiniz. Zamanlarının bu saati 50 $ / saat değerinde ise, hizmetiniz 30 $ / saat ücret alabilir.
tanıtım
Fiyatlandırma ve konumlandırma ile, promosyon stratejinize bakmanın zamanı geldi. Bir tanıtım planı, potansiyel müşterileriniz ve müşterilerinizle nasıl iletişim kurmayı planladığınızı ayrıntılı olarak açıklar. Unutmayın, promosyonlarınızın maliyetini ve kaç satış sağladıklarını ölçmek isteyeceksiniz. Kârlı olmayan tanıtım programlarının uzun vadede sürdürülmesi zordur.
Promosyon planınızın bir parçası olarak düşünebileceğiniz birkaç alan şunlardır:
paketleme
Bir ürün satıyorsanız , o ürünün ambalajı kritiktir . Ambalajınızla ilgili resimleriniz varsa, iş planınızdakiler de dahil olmak üzere her zaman iyi bir fikirdir.
Planınızın paketleme bölümünün aşağıdaki soruları yanıtladığından emin olun:
Paketlemeniz konumlandırma stratejinize uyuyor mu?
Paketlemeniz anahtar / değer önerinizi nasıl iletiyor?
Ambalajınız rakiplerinizle nasıl kıyaslanıyor?
reklâm
İş planınızda, para harcamayı planladığınız reklam türlerine genel bir bakış bulunmalıdır. İnternet üzerinden reklam yayınlayacak mısınız? Veya geleneksel, çevrimdışı medyada ? Reklam planınızın temel bir bileşeni, reklamlarınızın başarısını ölçme planınızdır.
Halkla ilişkiler
Alma ortamı sizi-PR kapsayacak şekilde müşterilere ulaşmak için harika bir yol -aramak. Bir alınıyor belirgin inceleme , ürün veya hizmetin size işinizi büyütmek için ihtiyaç poz verebilir. Halkla ilişkiler tanıtım stratejinizin bir parçasıysa, planlarınızı burada ayrıntılarıyla belirtin.
İçerik pazarlama
Popüler bir tanıtım stratejisi, içerik pazarlaması olarak adlandırılan şeyle ilgilenmektir.
İçerik pazarlaması Bplans’ın temelini oluşturuyor. Hedef pazarınızın sunduğunuz uzmanlık yoluyla şirketinizi tanıması için yararlı bilgileri, ipuçlarını ve tavsiyeleri (genellikle ücretsiz olarak sunulur) yayınladığınız zamandır. İçerik pazarlaması, yalnızca sunduğunuz özellikler ve avantajlar için değil, aynı zamanda ilgilendikleri konular hakkında umutlarınızı öğretmek ve eğitmektir.
Sosyal medya
Günümüzde, sosyal medyada yer almak, işletmelerin büyük çoğunluğu için bir gerekliliktir.
Her sosyal medya kanalında olmanıza gerek yoktur, ancak müşterilerinizin olduğu kanallarda olmanız gerekir. Potansiyel müşteriler, şirketleri öğrenmek ve ne kadar duyarlı olduklarını öğrenmek için sosyal medyayı kullanıyor.
Stratejik ittifaklar
Pazarlama planınızın bir parçası olarak, başka bir şirketle ortaklık şeklinde çalışmaya güvenebilirsiniz.
Bu ortaklık, iş ortağınızın müşterilerine yeni bir ürün veya hizmet sunmasına izin verirken şirketiniz için hedef pazar segmentine erişim sağlamaya yardımcı olabilir.
Önceden kurulmuş ortaklıklar varsa, bu ortaklıkları iş planınızda ayrıntılarıyla belirtmeniz önemlidir.
Operasyonlar
İşlemler bölümü, işletmenizin çalışma biçimidir. Lojistik, teknoloji ve diğer somun ve cıvatalar. Başladığınız işletme türüne bağlı olarak, aşağıdaki bölümlere ihtiyacınız olabilir veya olmayabilir. Yalnızca ihtiyacınız olanı ekleyin ve diğer her şeyi kaldırın.
Kaynak bulma ve yerine getirme
Şirketiniz sattığı ürünleri diğer satıcılardan satın alıyorsa, ürünlerinizin nereden geldiği, size nasıl teslim edildikleri ve nihayetinde ürünleri müşteriye nasıl teslim ettiğinizle ilgili ayrıntıları dahil etmek önemlidir – bu kaynak ve yerine getirme .
Yurtdışındaki üreticilerden ürün tedarik ediyorsanız, yatırımcılar bu tedarikçilerle çalışmadaki ilerlemenizi bilmek isteyeceklerdir. İşletmeniz müşterilerinize ürün teslim edecekse, ürünlerinizi gönderme planlarınızı açıklamanız gerekir.
teknoloji
Bir teknoloji şirketi iseniz, iş planınız için teknolojinizi ve “gizli sosunuzun” ne olduğunu tanımlamak çok önemlidir.
İş planınızda ticari sırlar vermek zorunda değilsiniz, ancak teknolojinizin diğer çözümlerden nasıl farklı ve daha iyi olduğunu açıklamanız gerekiyor. Üst düzeyde, teknolojinizin nasıl çalıştığını tanımlamak isteyeceksiniz. Bununla birlikte, burada zorlu bir ayrıntıya girmenize gerek yoktur – bir yatırımcı daha ayrıntılı olarak ilgileniyorsa, bunu isteyeceklerdir ve bu bilgileri ekinizde sunabilirsiniz.
Unutmayın, hedefiniz iş planınızı olabildiğince kısa tutmaktır, bu yüzden burada çok fazla ayrıntı planınızı çok uzun sürebilir.
dağıtım
Ürün şirketleri için bir dağıtım planı, tüm iş planının önemli bir parçasıdır. Çoğunlukla, hizmet şirketleri bu parçayı atlayıp devam edebilir.
Dağıtım, ürününüzü müşterilerinizin eline nasıl geçireceğinizdir. Her endüstrinin farklı dağıtım kanalları vardır ve dağıtım planınızı oluşturmanın en iyi yolu, dağıtım modellerinin ne olduğunu anlamak için endüstrinizdeki diğer kişilerle görüşmektir.
İşte işletmeniz için düşünebileceğiniz birkaç yaygın dağıtım modeli:
Doğrudan dağıtım
Doğrudan tüketicilere satış, açık ara en basit ve en karlı seçenektir.
Satıştan elde ettiğiniz tasarrufları doğrudan müşterilerinize aktarmayı düşünebilir veya kâr marjlarınızı kolayca artırabilirsiniz. Ürünlerinizi deponuzdan müşterilerinize nasıl alacağınıza dair lojistiği kapsamanız gerekecektir, ancak doğrudan bir dağıtım modeli genellikle oldukça basittir.
Perakende dağıtımı
Çoğu büyük perakendeci, binlerce bireysel tedarikçiyle uğraşmanın zorluklarından hoşlanmaz.
Bunun yerine, birçok tedarikçiden ürün toplayan ve daha sonra bu envanteri perakendecilerin satın almasını sağlayan büyük dağıtım şirketleri aracılığıyla satın almayı tercih ediyorlar. Tabii ki, bu distribütörler depolarından geçen satışların bir yüzdesini alıyorlar.
Üretici temsilcileri
Bunlar tipik olarak bir “repping” ajansı için çalışan satış görevlileridir. Genellikle perakendeciler ve distribütörler ile ilişkileri vardır ve ürünlerinizi uygun kanala satmak için çalışırlar. Genellikle komisyon üzerinde çalışırlar ve yeni bir şirketin bir distribütöre veya perakendeciye erişmesini sağlamak için bir temsilcinin bulunması nadir değildir.
OEM
Bu, “orijinal ekipman üreticisi” anlamına gelir. Ürününüz, ürününüzü bitmiş ürünlerine dahil eden başka bir şirkete satılıyorsa, bir OEM kanalı kullanıyorsunuz demektir.
Buna iyi bir örnek araba parçaları tedarikçileri. Büyük otomobil üreticileri arabalarının büyük bileşenlerini üretirken, üçüncü taraf satıcılardan ortak parçalar satın alırlar ve bu parçaları bitmiş araca dahil ederler.
Çoğu şirket, planlarının bir parçası olarak dağıtım kanallarının bir karışımını kullanır, bu nedenle tek bir kanalla sınırlı olmanız gerektiğini düşünmeyin. Örneğin, doğrudan hem satış yapmak çok yaygındır ve üzeri distribütörler-Apple’dan doğrudan bir iPhone satın almak veya Hedef markete gidip bir tane alabilirsiniz.
Kilometre taşları ve metrikler
Bir iş planı, yalnızca işi yapmak için gerçek bir yolu olmayan, bir çizelgeyle, tanımlanmış roller ve anahtar sorumluluklarla tamamlanmış kağıt üzerindeki bir belgedir.
İken kilometre taşları ve ölçümlerini iş planının bölüm uzun olmayabilir, bu sabırsızlanıyoruz ve işiniz için bir sonraki kritik adımlar planlamak için zaman ayırın çok önemli. Yatırımcılar, planlarınızı gerçeğe dönüştürmek için neler olması gerektiğini anladığınızı ve gerçekçi bir program üzerinde çalıştığınızı görmek isteyeceklerdir.
Kilometre taşlarınızı hızlıca gözden geçirerek başlayın. Kilometre taşları planlanan başlıca hedeflerdir. Örneğin, bir tıbbi cihaz üretiyorsanız, klinik testler ve hükümet onay süreçleriyle ilişkili kilometre taşlarınız olacaktır. Bir tüketici ürünü üretiyorsanız, prototipler, üreticileri bulma ve ilk sipariş makbuzu ile ilişkili kilometre taşları olabilir.
Çekiş
Dönüm noktaları ileriye bakarken, daha önce yapmış olduğunuz büyük başarılara da tekrar bakmak isteyeceksiniz. Yatırımcılar buna “çekiş” demeyi severler. Bunun anlamı, şirketinizin erken başarı konusunda bazı kanıtlar göstermesidir.
Çekiş, bazı ilk satışlar, başarılı bir pilot program veya önemli bir ortaklık olabilir. Şirketinizin sadece bir fikirden daha fazlası olduğunu -bunun başarılı olacağına dair gerçek kanıtlara sahip olduğunu- gösteren bu kanıtın paylaşılması, işinizi büyütmek için ihtiyacınız olan parayı düşürmek açısından kritik önem taşıyabilir.
Metrik
Kilometre taşlarına ve çekişe ek olarak, iş planınız, işiniz sıfırlanırken izleyeceğiniz temel metrikleri detaylandırmalıdır . Metrikler, işletmenizin sağlığını değerlendirmek için düzenli olarak izlediğiniz sayılardır. Bunlar, iş modeliniz ve finansal planınız için büyümenin itici güçleridir.
Örneğin, bir restoran ortalama bir gecede sahip oldukları masa dönüşlerinin sayısına ve içecek satışlarının gıda satışlarına oranına özellikle dikkat edebilir. Çevrimiçi bir yazılım şirketi, kayıp oranlarına (iptal eden müşterilerin yüzdesi) ve yeni kayıtlara bakabilir. Her işletme, büyümeyi izlemek ve sorunu tespit etmek için izlediği önemli metriklere sahip olacak ve iş planınız, işinizde izleyeceğiniz temel metrikleri ayrıntılarıyla belirtmelidir.
Temel varsayımlar ve riskler
Son olarak, iş planınız, işletmenizin başarısı için önemli olan temel varsayımları detaylandırmalıdır.
Temel varsayımları düşünmenin başka bir yolu da risk hakkında düşünmektir. İşletmenizle ne gibi riskler alıyorsunuz ? Örneğin, yeni bir ürün için kanıtlanmış bir talebiniz yoksa, insanların inşa ettiğiniz şeyi isteyeceklerini varsayarsınız. Büyük bir tanıtım kanalı olarak çevrimiçi reklamcılığa güveniyorsanız, söz konusu reklamın maliyetleri ve gerçekte bir satın alma gerçekleştirecek reklam görüntüleyenlerin yüzdesi hakkında varsayımlar yaparsınız.
Bir işe başlarken varsayımlarınızın ne olduğunu bilmek, iş başarısı ile iş başarısızlığı arasındaki farkı yaratabilir. Varsayımlarınızı tanıdığınızda, varsayımlarınızın doğru olduğunu kanıtlamak için yola çıkabilirsiniz. Varsayımlarınızı ne kadar çok azaltabiliyorsanız, işinizin başarılı olma olasılığı o kadar artar.
iş planının ekip ve şirket bölümü
Şirkete genel bakış ve ekip
Bu bölümde, şirketinizin yapısını ve kilit ekip üyelerinin kim olduğunu gözden geçireceksiniz. Bu detaylar yatırımcılar için özellikle önemlidir, çünkü şirketin arkasında kim olduğunu bilmek isteyeceklerdir ve iyi bir fikri harika bir işletmeye dönüştürebilecekler.
Takım
Eski atasözü, yatırımcıların fikirlere yatırım yapmadığı, insanlara yatırım yaptıklarıdır. Bazı yatırımcılar, vasat bir ekiple bir gişe rekorları kıran bir fikirden ziyade harika bir ekiple vasat bir fikre yatırım yapmayı tercih ettiklerini söyleyebilirler.
Bu gerçekten ne anlama geliyor, başarılı bir iş yürütmek işi aşağı indirmek için geliyor. Gerçekten planladığınız şeyi başarabilir misiniz? İyi bir fikri, müşterilerin kapılarınızı patlatacak harika bir işe dönüştürmek için doğru ekibiniz var mı?
Şirket genel bakış ve ekibi size fikir yürütmek için yerde doğru ekip olduğuna göre en iyi durumda yapmak nerede iş planının bölüm. Büyümek ve başarılı olmak için işletmenizin ihtiyaç duyduğu önemli rol ve sorumlulukları düşündüğünüzü göstermelidir.
Her bir kilit ekip üyesinin ilgili deneyimlerini vurgulayan kısa biyografiler ekleyin. Burada, bir fikri gerçeğe dönüştürmek için takımın neden doğru takım olduğuna dair dava açmak önemlidir. Doğru endüstri deneyimine ve geçmişine sahipler mi? Ekip üyelerinin daha önce girişimcilik başarıları oldu mu?
Acemi girişimcilerin yönetim ekibini tanımlarken yaptıkları yaygın bir hata, takımdaki herkese C düzeyinde bir unvan (CEO, CMO, COO, vb.) Vermek. Bu egolar için iyi olsa da, genellikle gerçekçi değildir. Bir şirket büyüdükçe, farklı deneyim ve bilgi türlerine ihtiyaç duyabilirsiniz. Gelecekteki büyüme veya değişime yer olmayan herkesi en üstte başlatmak yerine, başlıkların gelecekteki büyümesine izin vermek genellikle daha iyidir.
Eksiksiz bir iş planına sahip olmak için yönetim ekibinizin tamamlanmış olması gerekmez. Yönetim ekibi boşluklarına sahip olduğunuzu biliyorsanız, sorun değil Aslında yatırımcılar, belirli kilit kişileri kaçırdığınızı bildiğinizi, işinizin başarılı olması için ihtiyaç duyduğu olgunluk ve bilgi işareti olarak görürler. Ekibinizde boşluklar varsa, bunları tanımlayın ve belirli rolleri doldurmak için doğru kişileri aradığınızı belirtin.
Son olarak, iş planınıza önerilen bir organizasyon şeması eklemeyi seçebilirsiniz. Bu kritik değildir ve kesinlikle iş planınızın ekinde yaşayabilir. Bir noktada, fonlama seçeneklerini araştırırken sizden bir “kuruluş şeması” istenebilir, bu nedenle bir tane olması iyi olur. Para toplamanın ötesinde bir kuruluş şeması, şirketinizi ve zaman içinde nasıl büyüyeceğini düşünmenize yardımcı olacak yararlı bir planlama aracıdır. Gelecekte hangi kilit rolleri doldurmak isteyeceksiniz ve takımlarınızı bunlardan en iyi şekilde yararlanacak şekilde nasıl yapılandıracaksınız? Bir kuruluş şeması bu soruları düşünmenize yardımcı olabilir.
Şirket Genel Bakışı
Şirket genel bakış , büyük olasılıkla iş planının en kısa bölümü olacaktır. Yalnızca iş ortaklarınızla ve ekip üyelerinizle dahili olarak paylaşmak istediğiniz bir plan için bu bölümü atlayın ve devam edin.
Şirketiniz dışındaki kişilerle paylaşacağınız bir plan için bu bölüm aşağıdakileri içermelidir:
Görev beyanı
Fikri mülkiyet
Şirketinizin yasal yapısının ve mülkiyetinin gözden geçirilmesi
İşletmenin bulunduğu yer
Mevcut bir şirketse şirketin kısa tarihi
Görev beyanı
Görev bildiriminizde bir gün veya daha fazla harcama tuzağına düşmeyin . Bir ya da iki saat çok zaman almalı.
Şirketinizin müşterilerine, çalışanlarına vb. Nasıl hizmet ettiği hakkında uzun ve genel bir açıklama yapmaktan kaçının. Şirketinizin misyonu kısa olmalı – en fazla bir veya iki cümle – ve çok yüksek düzeyde, yapmaya çalıştığınız şeyi kapsamalıdır. Açıkçası, görev beyanınız ve genel değer teklifiniz aynı şey olabilir.
Palo Alto Software’de (Bplans’ın yapımcıları) misyonumuz şu şekildedir: “İnsanların iş hayatında başarılı olmasına yardımcı oluyoruz.” Bu basittir ve ürettiğimiz ürün türlerinden yaptığımız pazarlama türüne kadar yaptığımız her şeyi kapsar.
Fikri mülkiyet
Bu çoğunlukla teknoloji ve bilimsel girişimler için geçerlidir, bu nedenle patentlerinizi ve diğer fikri mülkiyetinizi tartışmanız gerekmiyorsa bunu atlayın.
Ancak, işletmeniz için tescilli olan ve işletmenizin kendisini rakiplere karşı savunmasına yardımcı olan fikri mülkiyetiniz varsa, bu bilgiyi burada ayrıntılarıyla belirtmelisiniz. Patentiniz varsa veya patent başvuru sürecindeyseniz, bu patentlerin öne çıktığı yer burasıdır. Tartışılması aynı derecede önemli olan teknoloji lisanslamasıdır – çekirdek teknolojiyi başka birinden lisanslıyorsanız, bunu iş planınıza açıklamanız ve finansal ilişkinin ayrıntılarını eklediğinizden emin olmanız gerekir.
İşletme yapısı ve mülkiyet
Şirketinizin genel görünümü, şirketinizin mevcut iş yapısının bir özetini de içermelidir . Eğer misiniz Bir LLC ? Bir C-corp ? S-corp mu? Tek mülk sahibi mi? Gelen bir ortaklık ?
İşletmenin nasıl sahiplendiğine ilişkin bir inceleme sağladığınızdan emin olun . Her iş ortağının işletmenin eşit bir kısmı var mı? Sahiplik nasıl bölünür? Potansiyel kredi verenler ve yatırımcılar, kredi veya yatırım yapmadan önce işletmenin yapısını bilmek isteyeceklerdir.
Şirket geçmişi
Mevcut bir şirket için bir iş planı yazıyorsanız, şirketin kısa bir geçmişini dahil etmek ve önemli tarihsel başarıları vurgulamak uygundur. Yine, bu bölümü kısa tutun – en fazla birkaç paragraf.
Bu bölüm, planınızın geri kalanına bağlam vermek için özellikle yararlıdır ve iç planlar için de çok yararlı olabilir. Şirket geçmişi bölümü, yeni çalışanlara şirket hakkında bir arka plan sunabilir, böylece yaptıkları iş ve şirketin yıllar içinde nereden geldiği konusunda daha iyi bir bağlama sahip olurlar.
yer
Son olarak, iş planınızın şirkete genel bakış bölümü, mevcut konumunuzu ve şirketin sahip olduğu tüm tesisleri açıklamalıdır.
Bir mağazadan tüketicilere hizmet veren işletmeler için bu bilgiler önemlidir. Ayrıca, üretim, depolama vb. İçin büyük tesislere ihtiyaç duyan işletmeler için bu bilgiler planınızın önemli bir parçasıdır.
bir iş planının mali plan bölümü
Finansal plan
Son olarak, fakat en önemlisi, finansal plan bölümünüzdür. Bu genellikle girişimcilerin en göz korkutucu bulduğu şeydir, ancak göründüğü kadar korkutucu olmak zorunda değildir. Çoğu girişim için işletme finansmanı düşündüğünüzden daha az karmaşıktır ve sağlam bir finansal tahmin oluşturmak için kesinlikle bir işletme derecesi gerekli değildir . Bununla birlikte, ek yardıma ihtiyacınız varsa, sağlam bir finansal plan oluşturmanıza yardımcı olacak birçok araç ve kaynak var.
Tipik bir finansal plan , ilk 12 ay için aylık satış ve gelir tahminine ve ardından kalan üç ila beş yıl için yıllık projeksiyonlara sahip olacaktır. Üç yıllık tahminler genellikle yeterlidir, ancak bazı yatırımcılar beş yıllık tahmin talep edecektir.
Aşağıda, iş planınıza eklemeniz gereken finansal tabloların ayrıntıları ve her bölümde ne olması gerektiğine ilişkin kısa bir genel bakış yer almaktadır.
Satış tahmini
Kişisel satış tahmini Önümüzdeki birkaç yıl boyunca satacağınıza ne kadar sadece-senin projeksiyonlar olduğunu.
Satış tahmini genellikle sunduğunuz her bir temel ürün veya hizmet için bir satır olacak şekilde birkaç satıra bölünür. Satış tahmininizi zorlayıcı ayrıntılara bölme hatasını yapmayın. Bu noktada yüksek seviyeye odaklanın.
Örneğin, bir restoran için satış öngörüyorsanız , tahmininizi şu gruplara ayırabilirsiniz: öğle yemeği, akşam yemeği ve içecekler. Bir ürün şirketi iseniz, tahmininizi hedef pazar segmentlerine veya ana ürün kategorilerine ayırabilirsiniz.
Satış tahmininiz ayrıca, COGS olarak da bilinen (doğrudan maliyetler olarak da bilinir) Satılan Malların Maliyetini karşılamak için her bir satış satırı için karşılık gelen bir satır içerecektir . Bu satırlar, ürününüzü yapma veya hizmetinizi verme ile ilgili masrafları gösterir. COGS, kira, sigorta, maaşlar vb. Gibi düzenli işletme giderlerini değil, yalnızca ürünlerinizi yapma ile ilgili maliyetleri içermelidir. Restoranlar için bu malzemelerin maliyeti olacaktır. Bir ürün şirketi için hammadde maliyeti olurdu. Bir danışmanlık işi için kağıt ve diğer sunum materyallerinin maliyeti olabilir.
Personel planı
Personeliniz, çalışanlarınıza ne kadar ödeme yapacağınızı planlıyor. Küçük bir şirket için, personel planındaki her pozisyonu ve her pozisyon için her ay ne kadar ödeneceğini listeleyebilirsiniz. Daha büyük bir şirket için personel planı tipik olarak “pazarlama” ve “satış” gibi fonksiyonel gruplara ayrılmıştır.
Personel planı ayrıca bir çalışanın maaşın ötesinde bir maliyeti olan “çalışan yükü” olarak adlandırılanı da içerecektir. Bu, bordro vergileri, sigorta ve bordronuzda bir çalışan olması için her ay maruz kalacağınız diğer gerekli maliyetleri içerir.
Gelir tablosu veya kar ve zarar tablosu
Gelir tablosu olarak da bilinen kar ve zarar (veya K & Z), sayılarınızın bir araya geldiği ve kâr mı elde ettiğinizi mi yoksa zarar mı aldığınızı gösterir. P&L, satış tahmininizden ve personel planınızdan veri alır ve işinizi yürütmekle ilgili devam eden diğer tüm giderlerinizin bir listesini içerir. Gelir tablosunun ücretsiz bir örneğini buradan indirebilirsiniz .
P&L ayrıca, işletmenizin her ay kâr elde edip etmediğini veya büyüme sırasında potansiyel olarak bazı kayıplara yol açıp açmadığını göstermek için giderlerinizin kazançlarınızdan düştüğü çok önemli “kârlılık” yı da içerir.
Ücretsiz iş planı şablonu
Tipik bir P&L, aşağıdakileri içeren bir e-tablo olacaktır:
Satışlar (veya gelir veya gelir). Bu sayı, satış tahmini çalışma sayfanızdan gelir ve işletme tarafından üretilen tüm geliri içerir.
Satılan malların maliyeti (COGS). Bu sayı aynı zamanda satış tahmininizden gelir ve ürününüzü satmanın toplam maliyetidir. Hizmet işletmeleri için buna satış maliyeti veya doğrudan maliyet de denebilir.
Brüt kar marjı . Bu numarayı almak için COGS’nizi satışlarınızdan çıkarın. Çoğu kar ve zarar tablosu da bu sayıyı toplam satışların yüzdesi olarak gösterir (brüt kar / satış = brüt kar marjı yüzde)
İşletme giderleri . Daha önce detaylandırdığınız COGS hariç, işletmenizi yürütmeyle ilgili tüm harcamalarınızı listeleyin. Vergileri, amortismanı ve itfa payını da hariç tutmalısınız. Ancak, do buraya maaşları, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamaları, pazarlama giderlerini ve diğer giderlerden oluşmaktadır.
Toplam faaliyet giderleri . Bu, işletme giderlerinizin toplamıdır.
Faaliyet geliri . Buna FAVÖK veya faiz, vergi, amortisman ve itfa payından önceki kazançlar da denir. Bu, toplam işletme giderlerinizi ve COGS’lerinizi satışlarınızdan çıkardığınız basit bir hesaplamadır.
Faiz, vergi, amortisman ve itfa payları. Bu gider akışlarından herhangi birine sahipseniz, bunları işletme gelirinizin altında listeleyeceksiniz.
Toplam giderler. Toplam giderlerinizi almak için işletme giderlerinizi faiz, vergiler, amortisman ve itfa paylarına ekleyin.
Net kazanç. Bu, belirli bir ay veya yıl boyunca kâr edip etmediğinizi veya zararı alıp almadığınızı gösteren çok önemli bir sonuçtur.
Nakit akışı tablosu
Nakit akışı tablosu genellikle kâr ve zarar cetveli ile karıştırılmamalıdır, ancak bunlar çok farklı ve çok farklı amaçlara hizmet alır. P&L kar ve zararlarınızı hesaplarken, nakit akışı tablosu herhangi bir noktada ne kadar paranızın olduğunu (bankada para) takip eder. Burada nakit akışı tablosuna bir örnek alın .
İki tablo arasındaki farkı anlamanın anahtarı, nakit ve kâr arasındaki farkı anlamaktır . Bunu düşünmenin en basit yolu, bir satış yaptığınız zamandır. Müşterinize bir fatura göndermeniz gerekiyorsa ve müşterinizin faturayı ödemesi 30 veya 60 gün sürüyorsa, satıştan hemen nakit alınmaz. Ancak, satış ve satın alma işleminizde satışı rezerve etmiş ve satışı yaptığınız gün o satıştan kar elde etmiş olursunuz.
Tipik bir nakit akışı tablosu, elinizde bulunan nakit miktarı ile başlar, nakit satışlar ve ücretli faturalar yoluyla alınan yeni nakit ekler ve daha sonra faturaları ödediğinizde, kredileri ödediğinizde, vergi ödediğinizde vb. Ödediğiniz nakit miktarını çıkarır. Böylece toplam nakit akışınız (nakit eksi nakit çıkışı) ve biten nakit başlangıç nakit + nakit girişi – nakit çıkışı = nakit sonu) kalır.
Nakit akışı ekstreniz, paranızın ne zaman düşük olabileceğini ve yeni ekipman satın almak için en uygun zamanın ne olduğunu gösterecektir. Her şeyden önce, nakit akışı ekstreniz, şirketinizi büyütmek için ne kadar para toplamanız veya ödünç almanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olacaktır. Bir işletme, kapılarını kapatmak zorunda kalmadan nakit tükeyemeyeceğinden, düşük nakit puanlarınızı anlamak ve ek nakit getirme seçeneklerini göz önünde bulundurmak için nakit akışı ekstrenizi kullanın.
Bilanço
Çoğu işletmenin iş planlarının bir parçası olarak oluşturması gereken son mali tablo bilançardır . Bilanço, işletmenizin finansal sağlığına genel bir bakış sunar. Şirketinizdeki varlıkları, borçları ve (sahiplerinin) özkaynaklarını listeler. Şirketin yükümlülüklerini varlıklardan çıkarırsanız, şirketin net değerini belirleyebilirsiniz.
Burada bilançoya ek ayrıntı vermek yerine, size bilanço oluşturma ve okuma ile ilgili bu makaleye atıfta bulunacağım. Başlamanıza yardımcı olması için bu bilanço örneğini de indirebilirsiniz .
Fon kullanımı
Yatırımcılardan para topluyorsanız, iş planınızın yatırımcılarınızın nakitlerini nasıl kullanmayı planladığınızı tam olarak anlatan kısa bir bölümünü eklemelisiniz.
Bu bölüm, her bir son doların nasıl harcanacağı konusunda canlandırıcı bir ayrıntıya girmeye gerek duymaz, bunun yerine yatırımcıların fonlarının harcanacağı önemli alanları gösterir. Bunlar pazarlama, Ar-Ge, satış veya belki de envanter satın almayı içerebilir.
Çıkış stratejisi
Finansal plan bölümünüze eklemeniz gerekebilecek son şey, çıkış stratejinizle ilgili bir bölümdür .
Bir çıkış stratejisi, işinizi sonunda başka bir şirkete veya halka arzda halka satma planınızdır. Yatırımcılarınız varsa, bu konudaki düşüncelerinizi bilmek isteyeceklerdir. Sahipliğini süresiz olarak sürdürmeyi planladığınız bir işletme yürütüyorsanız ve melek yatırımı veya VC fonu istemiyorsanız, çıkış stratejisi bölümünü atlayabilirsiniz. Sonuçta, yatırımcılarınız yatırımlarından geri dönüş almak isteyecekler ve bunu elde etmenin tek yolu şirket başka birine satılıyorsa.
Yine, burada zorlu ayrıntılara girmenize gerek yok, ancak başarılı olmanız durumunda sizi satın almakla ilgilenebilecek bazı şirketleri belirlemelisiniz.
iş planı eki
İş planınızın bir eki hiçbir şekilde zorunlu bir bölüm değildir, ancak çok uzun veya çok yersiz olan herhangi bir çizelgeyi, tabloyu, tanımı, yasal notu veya diğer kritik bilgileri yapıştırmak için yararlı bir yerdir. iş planınızda başka bir yere dahil etmek. Ürününüzün patenti veya patenti beklemede veya resimleriniz varsa, ayrıntıları burada eklemek istersiniz.