Piyasa Analizi Nasıl Yazılır

by Bayilik Lobisi

Pazar araştırması
Bir pazar analizi yapmak kulağa çok korkutucu ve resmi gelebilir, ancak caydırılmayın. Aslında çok önemlidir ve o kadar da karmaşık değildir.

Piyasa analizi aşağıdakileri öğrenme sürecidir:
Potansiyel müşterilerim kimler?
Satın alma ve alışveriş alışkanlıkları nelerdir?
Kaç tane var?
Ne kadar ödeyecekler?
Rakibim kim?
Onların zorlukları ve başarıları neler oldu?
Ücretsiz iş planı şablonu
Pazar analizi, herhangi bir başlangıç ​​stratejisinin en önemli bölümlerinden biridir. Gerçekte riskin azaltılmasına yardımcı olabilir, çünkü potansiyel müşterilerinizi ve piyasa koşullarınızı gerçekten anlarsanız, uygun bir ürün veya hizmet geliştirme şansınız daha yüksektir.

Ayrıca, sizi rakiplerinizden tam olarak neyin farklı kıldığı konusunda net olmanıza yardımcı olur, bu da kalabalık bir manzarada öne çıkma şansınızı artırabilir veya kırabilir.

Ancak, çözümünüzün herkes için olduğunu söyleme tuzağına düşmeyin. Nihayetinde, hedef pazarınızın etrafında bazı parametreler ayarlamak kaynaklarınızı odaklamanıza yardımcı olacaktır.

Nihayetinde, pazar analiziniz şunları yapmanıza izin vermelidir:
Çözümünüzün gerekli olduğunu belirlemeden önce bir ürün veya hizmet oluşturmak için çok fazla kaynak ve zaman harcamaktan kaçının.
Ürününüze veya hizmetinize duyulan ihtiyacın, insanların ödeyeceği kadar büyük olduğunu belirleyin.
Pazar analizi yapmanıza bile gerek var mı?
Tüm yeni işletmelerin farklı olduğunu ve bir iş planını yapılandırma stratejilerinin, planın amacına veya hedeflenen kitleye bağlı olarak farklı olabileceğini unutmayın. İşletmeniz oldukça küçükse ve müşterilerinizi içeride ve dışarıda tanıyorsanız , derin ve resmi bir pazar analizi zamanınızın en iyi kullanımı olmayabilir .

Örneğin, dahili bir iş planı yazıyorsanız, yani bir krediyi veya başka bir fonu güvence altına almak için kullanmayacağınız anlamına gelirse, finansal tahminlerinizi doğrulamak için sektör verilerini gözden geçirmek için zaman harcamanızın özel bir nedeni olmayabilir. . Bu bilgilerin işletmeniz için değerini değerlendirdiğinizden emin olun; neden bir analiz yaptığınızı belirleyin, böylece planınızın gereksiz bir yönü üzerinde zaman ve enerji harcamayın.

Öte yandan, işletmenizi rekabetten neyin farklı kıldığı konusunda tam olarak açık değilseniz veya ürününüzle veya hizmetinizle kimin ilgileneceğiyle ilgili bazı varsayımlar yaptıysanız (ancak test etmediyseniz) , en azından kısaltılmış bir piyasa analizi. İnşa ettiğiniz işletmenin gerçek bir sorunu çözdüğünden ve tüketicilerin çözümünüzü istediklerinden ve bunun bedelini ödemeye istekli olduğundan emin olmak istersiniz. Pazar analizi netlik kazanmanın iyi bir yoludur.

Son olarak, fon arıyorsanız, kitlenizi iş fikrinizin destekleyecek gerçeklere ve zor rakamlara sahip olduğuna ikna etmek için bir piyasa analizi temel veriler olacaktır.

Pazar analizi ve iş planınız
Bir iş planı yazmak akıllıca olur , özellikle de yeni bir iş girişimine başlıyorsanız. Tek bir mülk sahibi olsanız veya işinizi yerden kaldırmak için herhangi bir para ödünç almayı düşünmüyorsanız bile, açık bir planın olması önemlidir. Pazar analizi, başarılı bir iş planının sadece bir parçası değildir – bir tane yazmanın en iyi nedenlerinden biridir.

Bankalara para ödünç vermek için bankalara veya gemiye atlamak için yatırımcılara ihtiyacınız varsa, anlayışlı kredi verenler veya yatırımcıların satış yaptığınız işletmenin uygulanabilir bir piyasa cazibesine sahip olduğunu bilmeleri gerekeceğinden bir piyasa analizi bölümü gereklidir.

Her iki durumda da, sağlam bir resmi iş planı veya piyasa analizi ile tamamlanan Yalın Plan paha biçilmez olacaktır. Potansiyel müşterilerinizi tanımlamanız ve yatırımcıları çekmeniz gerekecek ve hem şimdi hem de gelecekte işletmenizle ne yapmak istediğiniz konusunda net olmanıza yardımcı olacaktır.

Araştırma yapmak ve hepsini bir araya getirmek için harcadığınız zaman, kazandığınız dolar ve kalp atışlarından kaçınılmasıyla size birçok kez geri dönecektir. Bir profesyonel gibi görüneceksiniz ve bir tane yazmayan rakipleri gölgede bırakacaksınız.

Tırmanacağınız dağın büyüklüğünü bileceğiniz için, kendinizi hızlandırabilecek ve gelecekte sorunları önleyebileceksiniz. Ancak en önemlisi, pazarınızı tam olarak anlamak, müşterilerinizin sorunu için mümkün olan en iyi çözümü oluşturabileceğiniz anlamına gelir.

Pazar analizinize neler dahil edilir?
Pazar analizinizde sektörünüze genel bir bakış, hedef pazarınıza bir bakış, rekabetinizin analizi, işletmeniz için kendi projeksiyonlarınız ve uymanız gereken tüm düzenlemeler bulunmalıdır.

1. Endüstrinin tanımı ve görünümü
Burası genel olarak sektörünüzün mevcut durumunu ve nereye gittiğini gösterir. Büyüklük, eğilimler, yaşam döngüsü ve öngörülen büyüme gibi ilgili sektör ölçümlerinin tümü buraya dahil edilmelidir. Bu, bankaların veya yatırımcıların ne yaptığınızı bildiğinizi, ödevinizi yaptığınızı ve iş fikrinizi desteklemek için verilerle hazırlandığını görmelerini sağlayacaktır.

2. Hedef pazar
Pazar analizinizin endüstri bölümünde, genel kapsama odaklandınız. Bu bölümde, spesifik olmalısınız. Hedef pazarınızı erkenden anlayabilmeniz önemlidir. Birçok yeni girişimci, herkesin potansiyel pazarları olduğunu düşünmek için acemi hata yapar. Basitçe söylemek gerekirse, öyle değiller.

Örneğin, bir ayakkabı şirketi iseniz, herkesin ayakları olduğu için “herkesi” hedeflemezsiniz. Büyük olasılıkla “stil bilincine sahip erkekler” veya “koşucular” gibi belirli bir pazar segmentini hedefliyorsunuz. Bu, pazarlama ve satış çabalarınızı hedeflemenizi ve sizden satın alma olasılığı en yüksek müşteri türlerini çekmenizi çok daha kolay hale getirecektir.

Bu iyi birşey; daraltarak, pazarlama dolarlarınızı verimli bir şekilde yönlendirebilir ve işinizle ilgili kelimeleri yayacak sadık müşterileri çekebilirsiniz.

İş planınızın hedef pazar bölümü aşağıdakileri içermelidir:
Kullanıcı kişiliği ve özellikleri: Yaş, gelir ve konum gibi demografik bilgileri buraya eklemek istersiniz. Ayrıca müşterilerinizin psikografik özelliklerini de aramanız gerekir. İlgi alanlarını ve satın alma alışkanlıklarının ne olduğunu bilmeli, ayrıca ihtiyaçlarını karşılamak için neden en iyi konumda olduğunuzu açıklayabilmelisiniz.
Pazar büyüklüğü : Burası, hem iş planınızın potansiyel okuyucuları hem de kendinizle gerçeğe dönüşmek istediğiniz yerdir. Potansiyel müşterileriniz, sunmayı planladığınız ürün veya hizmet türlerine yılda ne kadar harcıyor? İşletmeniz için potansiyel pazar ne kadar büyük?
3. Rekabet analizi
Bu, birkaç nedenden dolayı önemli olan rakiplerinizi parçalara ayırdığınız bölümdür. Açıkçası, neyle karşı karşıya olduğunuzu bilmek iyi bir fikirdir, ancak aynı zamanda rekabetin zayıf noktalarını da tespit etmenizi sağlar. Yetersiz hizmet alan müşteriler var mı? Benzer işletmelerin teklif etmediği için ne sunabilirsiniz?

Rekabet analizi aşağıdaki bileşenleri içermelidir:
Doğrudan rakipler: Başka hangi şirketler benzer ürün ve hizmetler sunuyor? Potansiyel müşterileriniz şu anda sizden hangi şirketleri satın alıyor?
Dolaylı rakipler: Şirketiniz yeni bir ürün kategorisi oluşturuyorsa, belki benzer şirketlerle rekabet etmiyorsunuz, bunun yerine alternatif çözümlerle rekabet ediyorsunuz. Örneğin, Henry Ford diğer otomobil şirketleriyle çok fazla rekabet etmiyordu, bunun yerine atlar ve yürüyüş gibi diğer ulaşım biçimleriyle rekabet ediyordu. Daha modern bir örnek, dolaylı yarışmanın not defterlerini ve elle yazılmış listeleri içereceği bir yapılacaklar listesi uygulaması olabilir.
Rakiplerin güçlü ve zayıf yanları: Rakiplerinizin iyi tarafı nedir? Nerede kalıyorlar? Başkalarının yetersiz kaldığı yerleri öne çıkarmak için fırsatları fark etmek için yaratıcı olun.
Giriş engelleri: Kendi pazarınıza girmenin potansiyel tehlikeleri nelerdir? Girişin maliyeti nedir — yüksek oranda mı yoksa herkes girebilir mi? Eğer incelemek burasıdır senin zayıflıklarını. Yatırımcılara ve kendinize karşı dürüst olun. Gerçekçi olmak sizi iyi göstermeyecektir.
Fırsat penceresi:Cafe restoran gibi   Pazara girişiniz zamana duyarlı teknolojiye mi dayanıyor? Gelişmekte olan bir pazardan yararlanmak için erken girmeniz mi gerekiyor?
4. Projeksiyonlar
Bu noktada, projeksiyonlarınız eğitimli tahminlerdir, bu yüzden mutlak doğruluk hakkında endişelenmeyin. Ancak, düşünceli olmak ve hokey sopası tahmininden kaçınmak için ödeme yapar .

Pazar payı: Gelecekteki müşterilerinizin ne kadar para harcadığını bildiğinizde, pazarın ne kadarını kapma şansınız olduğunu bilirsiniz. Pratik olun, ancak kendinizi kısa satmayın. Sayılarınızı nasıl bulduğunuzu açıklayabildiğinizden emin olun. Büyük bir pazarın yüzde 1’ini kolayca alacağınızı ve bunun başarılı bir iş büyütmek için yeterli olduğunu söyleyerek hata yapmayın. Bunun yerine, pazarlama ve satış çabalarınızın pazarın belirli bir yüzdesini elde etmenizi nasıl sağlayacağını açıkladığınız aşağıdan yukarıya bir projeksiyon yapın.
Fiyatlandırma ve brüt kar marjı: Burası fiyatlandırma yapınızı hazırlayacak ve teklif etmeyi planladığınız indirimleri tartışacağınız yerdir. Brüt kar marjınız, maliyetleriniz ile satış fiyatı arasındaki farktır. Yine, gerçekçi ama iyimser olun. İyimser projeksiyonlar sadece rehberlik etmekle kalmaz, aynı zamanda motivasyon kaynağı da olabilir.
5. Yönetmelikler
Pazarınızda belirli hükümet düzenlemeleri veya kısıtlamaları var mı? Öyleyse, onları buraya getirmeniz ve bunlara nasıl uyacağınızı tartışmanız gerekir.

Ayrıca uygunluk maliyetini de ele almanız gerekecektir. Bir borç verenden yatırım veya para arıyorsanız ve her şeyin yasal olarak karesi alınmış ve yönetim kurulunun üzerinde olması gerekiyorsa, bu sorunları ele almak önemlidir.

Pazar analiziniz için veriler nasıl elde edilir
Piyasa analizleri sektörden sektöre şirketten şirkete değişir. Zor olan gerçek şu ki, dahil etmek istediğiniz bilgilerin bazıları halka açık olmayabilir. Küçük bir tahmin tamam, ancak sayılarınızın büyük kısmının gerçeklere dayanması gerekiyor. İşte pazar araştırmanıza başlamak için bazı iyi yerler:

Mevcut müşterileriniz: İşletmeniz zaten çalışıyorsa, mevcut müşterileriniz paha biçilmez bir kaynaktır. Onlar sizin mevcut pazarınızdır. Satın alma alışkanlıkları, ihtiyaçlar ve diğer psikografik bilgiler hakkında geri bildirim toplamak için çevrimiçi anketleri veya sosyal medyayı kullanabilirsiniz.

Sonuç olarak, bir piyasa analizi yapmak, kör noktaları ortaya çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Çözümünüzün gerçekten gerçek bir sorunu ele aldığını doğrulayan bazı ilk testleri yapmanıza yardımcı olacaktır – ve birçok girişim sadece sürmez çünkü kurucular bunun için ödeme yapacak kadar çözümle ilgilenip ilgilenmediğini anlayamazlar.

İster kapsamlı bir analiz yapın, isterse de daha basit bir sürümde birkaç saat geçirin, öğrendikleriniz başarılı olmak ve mücadele etmek arasındaki fark olabilir.

Benzer İçerikler

Yorum Yaz

×

Merhaba!

Bayiliklerle ilgili bilgi almak için danışmanlarımızla iletişime geçebilir ya da bayiliklobisiofficial@gmail.com mail adresine mail atarak bilgi alabilirsiniz..

× WhatsApp Danışma Hattı