Bir dönem yalnızca büfe köşelerinde kendine yer bulabilen tantuni, sınıf atladı. Tantuni piyasasında ki rekabeti gözler önüne seriyoruz.
Bir dönem yalnızca büfe köşelerinde kendine yer bulabilen tantuni, sınıf atladı. Artık caddelerde gösterişli tantuni restoranları açılıyor. Hijyen, kalite ve lezzet konusunda kendini ispatlayan markalar franchising sistemiyle Türkiye geneline yayılıyor…
TÜRK işi fast-food trendi sınır tanımaksızın yoluna devam ediyor. Lahmacun, döner, çiğköfte, köfte, çöp şiş derken şimdi de tantuni furyası sardı büyük şehirleri. Özellikle de İstanbul’u… İstanbul genelinde restoran şeklinde açılan 500 civarında tantunici var. Restoran ya da büfesinin bir köşesinde bu işi yapanların sayısını bilmekse mümkün değil.
Evet, tantuniciler hızlı bir değişim yaşıyor. Son birkaç yılda adeta sınıf atladılar. Sosyetenin, iş dünyasının uğrak yeri haline gelen tantuni restoranları, başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerde peş peşe şubeler açıyor. Bu değişim doğal olarak “tantunici” tipine de yansıyor.
Tezgahın başından ayrılmayan, babadan ya da ustadan gördüğü işi yapan işletme sahiplerinin yerini, yenilikçi ve eğitimli gençler aldı. Standart bir kaliteyi modern, şık ve konforlu mekanlarda sunan, bu alanda yeni bir tarz yaratan tantuniciler, sadece Türkiye’de değil yurtdışında da şubeler açmaya başladı.
İşte bu hızlı büyüme süreci girişimcilere cazip bir iş imkanı yaratıyor. Şube sayısını artırıp, markalarını yaygınlaştırmayı hedefleyen tantuni restoranları, cazip koşullarda franchise veriyorlar. Aylık ciro potansiyeli restoranın bulunduğu lokasyona göre değişiyor. Aralarında kendini bir yılda amorti edebilen restoranlar bile var. Ancak hemen belirtelim, et fiyatları yüksek ve tantuni yapımında etin özel bir bölümü kullanılıyor. Bu da maliyeti yükseltiyor. Öyle ya da böyle tantuni restoranları şu sıralar çok gözde.
Büyüyen pazar gıda yatırımcılarını da cezbediyor. Örneğin Mr. Kumpir, yeni markası Mr. Tantuni ile Türkiye genelinde şubeler açmaya hazırlanıyor. Tantuni pazarının deneyimli oyuncuları ise şube sayılarını artırarak rekabete hazırlanıyor. Tantuni pazardaki birçok marka şimdi franchise ya da bayilik sistemiyle birbiri ardına şubeler açmaya başladı. Tüm bunların yanı sıra şimdiye kadar tek bir şubeyle hizmet veren ünlü tantuni markaları franchise altyapısını kuruyor. İşte Türkiye’nin ünlü tantunicilerinin franchising şartları…
MMY TANTUNİ
Singapur’da şube açacak
İstanbul merkezli MMY Tantuni 1998’den bu yana faaliyet gösteriyor. İlk şubesini İstanbul Yenibosna’da açan firmanın şu anda tamamı bu kentte beş şubesi var. MMY Tantuni yıl sonuna kadar iki şube daha açacak. MMY Tantuni Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Şimşek, “Besicilikten mezbahaya, üretimden tüketiciye kadar her aşamada ürüne hakim durumdayız. Bunun için gerekli olan altyapı ve teknolojiye sahibiz. Üstelik yeni yatırımlarla bu özelliklerimizi sürekli geliştiriyoruz.
Örneğin, Yenibosna’daki merkezimizi en son teknolojiyle yeniden inşa ediyoruz. Zira et ve et ürünleri insan sağlığı açısından hiçbir risk ve hatayı kabul etmez. Bu nedenle son derece titiz davranıyoruz. Örneğin, mikrobiyolojik ve fiziki kontrollerden geçirilen hayvanların kesimleri birinci sınıf tesislerde, İslami usullere uygun olarak gerçekleştiriliyor.
Laboratuvar kontrolünden geçerek üretim bölümüne ulaşan tranç etler parçalanma hattına giriyor. Üretim aşamasının ilk evresi parçalanma hattıyla başlar, buradan çıkan etler yağdan sinirden ayrıştırılmış olarak işleme tabi tutulur ” diyor.
MMY Tantuni ürünlerini hazırlarken kullandığı etleri Afyonkarahisar, Tokat ve Trakya Bölgesi’nden temin ediyor. MMY Tantuni yatırımcılara birçok konuda destek oluyor. Örneğin, eğitim, el kitabı, yer seçimi, proje, ortak reklam, mal temini, pazarlama ve personel temini… Firma, franchise adaylarının girişimci ruh, başarma hırsı ve tercihen geçmişinde başarılı iş tecrübelerine sahip olma gibi bir dizi özelliklere sahip olmasını istiyor.
Web: mmytantuni.com
CADDE TANTUNİ ”deli lezzet”
CADDE Tantuni 2018’in Ocak ayında iSTANBUL’da ve bir çok ilde açacağı şubeler ile müşterilerine
en iyi hizmeti verme kararı ile kurulmuştur.
CADDE Tantuni, bildiğimiz fast food anlayışından farklı olarak sağlıklı ortamda hazırlanmış geleneksel tantuni lezzetini, kaliteli ürünleri, güler yüzlü hizmet anlayışını üst noktada sunmak amacıyla ilerlemektedir. En önemli ilkemiz gelecek nesillere geleneksel fast food yiyeceklerimizi sevdirebilmek hatta sağlıklı fast food anlayışını benimsetmektir.
Amacımız bu yolculuğumuzu ilk etapta tüm Türkiye’ye ardından Tantuni lezzetini uluslararası platforma taşımak olacaktır.
Müşterilerimize daha iyi ve kaliteli hizmet sunma anlayışıyla Franchising sistemi ile büyümeyi hedefliyor ve Sizlere vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet sunuyoruz Tantuni deli lezzet…
KALİTE POLİTİKAMIZ
Ürünlerin her seferinde taze, sıcak, lezzetli ve sağlıklı olmasının devamlılığını sağlamak,
Kalite, servis, temizlik, hijyen anlayışını kademe farkı gözetmeksizin sürdürmek ve verimliliği arttırmak,
İşletmede sevgi – saygı – huzur ortamı yaratılarak, çalışanların motivasyonunu arttırmak ve kalite anlayışı çerçevesinde personele sürekli eğitimler vermek,
Misafirlerimize güvenilirlik imajına uygun, hammaddeden sunuma kadar her aşamada izlenebilirliği ve sürekli iyileştirmeyi sağlamak.
Franchise giriş bedeli 15,000tl Yatırım maliyetleri 150,000tl ila 250,000tl arasında kurulabilir
50m2 ile 150m2 alanda kurulum yapılıyor.2022 yılında yurtdışı atağı yapma hazırlıkları yapıyor.
iritbat 0545 267 14 48
POLEN TANTUNİ
2015’te 50 restoran
Antalya merkezli PLN Şarküteri Ticaret ve Turizm tarafından kurulan Polen Tantuni, ilk şubesini 2009 yılında Özdilekpark AVM’de açmış. Şirket şubeleşme konusunda agresif bir şekilde büyüyor. Polen Tantuni’nin yurtiçinde 28 şubesi var. Şubelerin 24’ü franchising sistemiyle açılmış, dördü ise şirket tarafından işletiliyor.
Polen Tantuni’nin restoranları Aydın, Antalya, Sakarya, Trabzon, Konya, Samsun, Manisa, Ankara, Eskişehir, Mersin, İzmir, Kütahya, Malatya ve Adana ’da bulunuyor. Önümüzdeki birkaç hafta içinde İstanbul’da da şube açılacak. Yılsonuna kadar yedi şube daha açmayı hedeflediklerini belirten Polen Tantuni Genel Müdürü Mehmet Ali Ege, “2014’te şube sayımızı 45’e çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki beş yılda ise 90 şubeye ulaşmayı hedefliyoruz” diyor.
Polen Tantuni’nin şubeleşme atağı sadece yurtiçiyle sınırlı değil. Firmanın yurtdışında da hızlı bir büyüme planı var. Bu doğrultuda Moskova’da iki restoran birden açtı. Şu sıralar Çin’de Hong Kong ve Guangzhou’da birer restoran açmaya hazırlanıyor. Ayrıca Dubai, Kuveyt, Katar ve KKTC’de de restoranlar açacak. Bir Polen Tantuni şubesi açabilmek için en az 40 metrekarelik bir yer gerekiyor.
Franchise giriş bedeli olarak 20 bin dolar talep ediliyor. Dekorasyon ve diğer masraflarla birlikte bir şubenin toplam yatırım maliyeti 180-220 bin TL arasında değişiyor. Kullanılan etler Asr-ı Hayat Et şirketinden tedarik ediliyor. Polen Tantuni, Ar-Ge’ye önem veren bir şirket. Bu çalışmalar sonucunda altı yeni tantuni çeşidi geliştirmişler.
AYLA TANTUNİ
Franchise bedeli 30 bin dolar
Ayla Tantuni’nin ilk şubesi Rıza Şimşek tarafından 2005 yılında İzmir Bornova’da açılmış. 2007’de Alsancak’ta, 2009’da Karşıyaka şubelerini açan şirket 2012’de İstanbul’daki ilk şubesini Beşiktaş’ta açtı. Şirket yılsonuna kadar İstanbul’da üç şube daha açmayı hedefliyor. Yeni açılacak şubelerin biri Kadıköy’de diğeri ise Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde olacak. Üçüncü şube için yer arayışı devam ediyor.
Rıza Şimşek, “Mevcut şubelerin tamamı bizim tarafımızdan işletiliyor. Ancak franchising sistemiyle de restoranlar açmaya başlıyoruz. Bunun için potansiyel gördüğümüz bölgelerde yatırımcılarla görüşmelere başladık. Önümüzdeki beş yılda restoran sayımızı 20’ye yükseltmeyi hedefliyoruz” diyor. Ayla Tantuni’nin franchise giriş bedeli 30 bin dolar. Dekorasyon, ekipman ve diğer malzemeler için ayrıca 50 bin TL gerekiyor. Şirket bunlar dışında reklam katkı payı almıyor, ayrıca cirodan pay talep etmiyor.
Ayla Tantuni bir yandan şube sayısını artırırken diğer yandan da yeni yatırımlar yapıyor. Örneğin, İzmir’de bir merkez mutfak ve lojistik merkezi oluşturuluyor. Ayrıca İzmir Kemalpaşa’da bir de çiftlik kurulacak. Ayla Tantuni restoranlarında kullandığı etleri Balıkesir’den temin ediyor.
33 TANTUNİ KEBAP
Yeni şubeler açacak
33 Tantuni Kebap, 1970’de Mersin’de Ömer Aytan tarafından kurulmuş. Şirketin yönetiminde şimdi oğlu Muzaffer Aytan var. Aytan, 1993’de Ankara Bahçelievler’de bir şube açarak, şirketin faaliyetlerini Ankara’ya taşımış. Şirket, 2003’te Ankara’da bir restoran daha açmış. Daha sonra Cepa ve Gordion AVM’de birer şube daha açılmış. Şimdi Ankara’da toplam dört şubesiyle faaliyet gösteriyor.
33 Tantuni Kebap franchising sistemiyle şubeler açacak. Yeni açılacak şubeler için yaya ve taşıt trafiğinin yoğun olduğu, fast-food işletmeciliğine uygun ana arterler, alışveriş merkezleri, süper marketler, sinema ve okulların yoğun olduğu bölgeler tercih edilecek. Şirket, franchise adaylarının şu özelliklere sahip olmasını istiyor: Gıda sektöründe tecrübeli olması, işin bizzat franchise sahibi tarafından yönetilmesi, dinamik ve yeniliğe açık olması.
GÖKSEL TANTUNİ
Köklü bir geçmişe sahip
Mersin merkezli Göksel Tantuni, 30 yıllık bir geçmişe sahip. Göksel Tantuni Mersin’e gelen birçok ünlü ismi ağırlayan bir mekan. Mersin’de dört, Adana’da bir olmak üzere beş şubesi var. Göksel Tantuni’de diğer markalar gibi franchising sistemiyle büyümeyi hedefliyor. Şirket, lokasyon seçimi konusunda oldukça titiz davranıyor. Yatırımcılardan mutlaka şirket tarafından onaylanacak bir yer bulması bekleniyor. Bir Göksel Tantuni restoranı açabilmek için en az 150 metrekarelik bir alan gerekiyor.
Dekorasyonu Göksel Tantuni’nin belirlediği bir mimar belirli konsept dahilinde tasarımı hazırlıyor. Proje onaylandıktan sonra uygulamaya geçiliyor. Dekorasyon masrafları ise dükkan metrekaresine göre değişiyor. Göksel Tantuni, personel eğitimi konularında yatırımcılarına destek oluyor. Bu eğitimler 10 gün sürüyor.
Web: gokseltantuni.com
Etin kalitesi çok önemli
Tantuni aslında bir Arap yemeği. Türkiye’ye gelişi 1800’lü yıllara dayanıyor. Tantuniyi Türkiye’ye Mısır ve Suriye’den gelerek Mersin’e yerleşenler getirmiş. Tantuni küçük parçalara bölünmüş özel bifteklerden yapılıyor. Hazırlanırken önce etin sinirleri alınıyor. Ardından da küçük parçalar halinde doğranan etler yağsız bir şekilde pişiriliyor. Son aşamada ise ortası çukur tepsi ya da saç içerisinde, etrafına su dökülerek yağda kavruluyor.
Kavrulan etler maydanoz, nane, ince dilimlenmiş domates ve bol soğan karışımıyla lavaş ekmeğe dürüm yapılıyor. Sıcak dürümler limon ve biber eşliğinde servis ediliyor.
“Rekabet daha yeni başladı”
3 comments
YANİ FRANCHİSLER BİRAZ DAHA UYGUN OLMALI YATIRIM YAPABİLMEK İÇİN.
tantuni değil de döner işinde çok para var.
BİLGİ İSTİYORUM? cebrailsultan@yahoo.com